Sneller herstellen van burn-out of overspannen zijn? In dit blog vertel ik je welke (niet-eetbare) voedingsstoffen jij je brein kunt geven om scherp, flexibel en gezond te blijven. Niet alleen bij stress, altijd! Dus ben je niet gestrest, overspannen of burn-out? Houden zo, en lees toch maar even verder!

Jaren geleden heb ik úren in tuincentra en met mijn vingers in de aarde binnen- en buitenshuis doorgebracht. Héél rustgevend! Van een huis zonder planten en een kale gingen we naar een groene oase.

Naast tuinieren struinde ik kringloopwinkels en webshops af voor meubels en allerlei woonaccessoires. Ook mijn man werd erbij betrokken. Hij heeft nog nooit zo vaak de verfkwast gehanteerd als in die paar maanden (dankjewel nog, schat).

De reden dat ik hier zoveel tijd voor had was minder. Ik had een baan als leerkracht in het basisonderwijs en werkte al een aantal weken niet vanwege een burn-out door mijn privésituatie: een zorgintensief gezin door kinderen met autisme en ADHD.

Overspannen of burn-out: wat kun je doen om sneller te herstellen?

De eerste periode was ik tot weinig in staat. Een kop thee pakken was al teveel, laat staan iets in huis doen of de deur uitgaan. Al doet even helemaal niks doen wonderen, ik besefte wel dat ik er niet bovenop zou komen met alleen ‘even goed uitrusten’. Er was meer aan de hand dan wat oververmoeidheid. Mijn energielevel was nog steeds erg laag.

Nu terugkijkend heb ik, in afwachting van professionele hulp, zélf onbewust al stappen richting herstel van mijn energie en burn-out.

Ik ben van de bank gekomen en ben dingen gaan ondernemen in en rond huis. Activiteiten die ik niet alleen leuk en fijn vind, maar ook een effectieve therapie bleken tijdens mijn burn-out herstel. Ze hielpen mijn overbelaste brein ontspannen en ze passen binnen de Healthy Mind Platter van neuropsycholoog Daniel J. Siegel.

In dit blogartikel wil ik graag met je delen hoe ik onbewust mijn brein heb gevoed met waardevolle mentale voedingsstoffen en hoe jij ook kunt profiteren van de ingrediënten van de Healthy Mind Platter.

Sneller herstellen van overspannen of burn-out zijn: zo helpt de Healthy Mind Platter je erbij

De Amerikaanse neuropsycholoog en auteur Daniel J. Siegel heeft het concept de Healthy Mind Platter bedacht. Net zoals we specifieke voedingsstoffen nodig hebben voor ons lichaam, stelt Siegel dat we iedere dag 7 essentiële componenten nodig hebben om ons brein scherp, gezond en flexibel te houden.

Je kunt de Healthy Mind Platter dus zien als een evenwichtig dieet van mentale voedingsstoffen. Dat is gezond voor iedereen. Niet alleen voor mensen met chronische stress, overspannenheid of burn-out!

In de volgende onderdelen licht ik de 7 basisbehoeften voor een optimale mentale gezondheid en flexibiliteit volgens de Healthy Mind Platter toe.

Tijd om te niksen: lummeltijd en rust nemen als je overspannen of burn—out bent

Door momenten waarop je zowel fysiek als mentaal niets doet, even écht ‘uit’ staat, kunnen je hersenen herstellen en opladen. Daarmee bedoel ik dus momenten overdag!

Natuurlijk doe je nooit helemaal ‘niets’. Je kunt bijvoorbeeld een beetje dagdromen of op een andere manier ontspannen. Dit kan je werkgeheugen opschonen zodat je daarna weer effectiever kunt werken en vaak kom je zo ook tot creatieve oplossingen voor dingen die spelen.

Zelf neem ik lummeltijd door een tijdje in de tuin te zitten en wat rond te kijken naar de bloemen, vlinders en bijen terwijl ik luister naar het gefluit van de vogels.

Heel relaxed en net iets ander dan mindfulness, want ik focus niet bewust op een bepaald beeld of geluid. Ook een wandeling in het bos, waarbij ik gewoon wat slenter over bospaadjes zonder haast of doel, valt onder ‘niksen’ voor mij.  

Tijd om te spelen: creativiteit inzetten om te herstellen van overspannen of burn-out zijn

Sta jezelf toe om spontaan of creatief te zijn en spelenderwijs te genieten van nieuwe ervaringen. Dit stimuleert de aanleg van nieuwe verbindingen in je hersenen.

Zoals ik schreef ben ik puur op gevoel creatief aan de slag gegaan, iets waar ik als kind al heel blij van werd. Nu niet door te knutselen, maar door het stylen van huis en tuin. Je kunt wel stellen dat het een effectieve en een tikkeltje dure therapie was.

Fotograferen vind ik ook erg leuk. Ik heb in de eerste periode van mijn burn-out een Instagramaccount aangemaakt en daar foto’s gedeeld van ons interieur. Ik heb er ook van me afgeschreven, het werd een soort burn-out dagboek.

Daarvoor moest ik wel eerst een drempel over, want: ‘Wat zullen mensen wel niet denken?’ ‘Ik ben ziek thuis en kan wel klussen in huis en op Insta rondhangen?’ ‘Mijn collega’s werken zich de blubber, mede doordat ik er niet ben, en mijn man moet extra bijspringen omdat ik nog niet veel voor elkaar krijg in het huishouden.’

Dit ‘schuldgevoel’ en het lastig vinden om in de openbaarheid ‘leuke’ dingen te doen, herken ik sterk bij veel van mijn coachees. Ik begrijp het volkomen en je mag het loslaten!

Juist deze dingen, waar je als kind blij van werd of nu plezier uit haalt, zijn dé eerste stap naar herstel als je overspannen of burn-out bent. Het zijn de energiegevers en rustgevers die je heel hard nodig hebt.

Tijd om te slapen: zorg voor goed slapen als je overspannen, burn-out of oververmoeid bent

Voldoende kwalitatieve slaap herstelt je brein en zorgt ervoor dat we dat wat we overdag geleerd hebben opslaan en vasthouden.

Tijd om te focussen: wat te doen bij concentratieproblemen als je overspannen of burn-out bent?

Door gericht te werken aan taken en uitdagingen aan te gaan, creëer je diepe verbindingen in je hersenen. Focus helpt je om effectief te zijn en doelen te bereiken.

Dit komt je goed van pas als je merkt dat je moeite hebt met concentreren, logisch nadenken of dingen onthouden als je overspannen of burn-out bent. Je neurale netwerk uitbreiden helpt om deze breinfuncties te herstellen.

Dit onderdeel van de Healthy Mind Platter komt vaak pas later in je herstel aan bod. In het begin kun je het invullen als: breng structuur aan in je dag en maak een takenlijstje van dingen die je gaat doen.

Op een gegeven moment ben ik weer op ‘normale’ tijden opgestaan en heb ik me aangekleed en opgemaakt ook al ging ik nergens heen.

Ontbijten, lunchen en avondeten op redelijk vaste tijden. Een boodschappenlijstje maken en naar de supermarkt. Iedere dag minimaal één was draaien. Iedere dag minimaal één rondje wandelen met de hond.

Kleine stappen om weer grip te krijgen op je leven!

Tijd voor mindfulness en reflectie bij chronische stress

Bewust aanwezig zijn en je concentreren op dit moment helpt bij het verminderen van stress, het verbeteren van je emotionele welzijn en zo het sneller herstellen als je overspannen of burn-out bent.

Ik haalde, en haal, er energie en ontspanning uit om in huis en tuin te rommelen. Ook kom ik in het hier-en-nu door creatief bezig te zijn. Tijdens mijn burn-out bijvoorbeeld door te zoals handletteren, dat toen helemaal hot was.

Als ik in onze tuin zit of door te bos loop, vertraag ik bewust om me te focussen op kleine details in de natuur.

Check regelmatig in bij jezelf. Wat voel je, welke lichamelijke sensaties ervaar je, hoe is je ademhaling? Reflecteer ook eens bewust op je dag. Waar ben je trots op, wat wil je anders?

Tijd om te verbinden: overspannen en burn-out en contact met anderen

Het onderhouden van positieve relaties met familie, vrienden en geliefden is belangrijk voor je emotionele en mentale gezondheid. Het geeft energie en helpt je te helen.

Ook al heb je misschien de neiging om andere mensen juist uit de weg te gaan, uit schaamte, vermoeidheid of omdat je last hebt van de drukte, probeer toch in verbinding te blijven met anderen. Al is het maar een kort gesprekje, een kop koffie of samen een rondje wandelen.

Tijd om te bewegen: overspannen of burn-out en sporten of wandelen in de natuur

Regelmatige matige fysieke activiteit verbetert je stemming en vermindert stress. Kies activiteiten die je leuk vindt, zonder prestatiedruk, zodat je het ook blijft doen!

Na een tijdje ziek thuis ben ik gaan wandelen in het bos vlakbij. Tot dat eerste moment kwam ik er zelden. Vanaf toen bijna dagelijks. Het groen gaf en geeft me rust en energie, net als het in beweging zijn. Het hielp mijn overspannen brein sneller te herstellen!

Nu, jaren later, loop ik nog steeds vaak in het bos. Voor mijn werk of zelf. Tijdens het wandelen in de natuur kom ik tot nieuwe ideeën, inzichten, reflectie, acceptatie en oplossingen.

Hoe ga jij de Healthy Mind Platter gebruiken om sneller te herstellen van burn-out of overspannen zijn?

Burn-out of overspannen en sneller herstellen? De Healthy Mind Platter kan je hierbij helpen. Het voeden van je geest met de juiste mentale voedingsstoffen is erg belangrijk voor een gezond en flexibel brein. Door momenten van rust, spel, focus, beweging, mindfulness, slaap en verbinding in je dagen te integreren ga jij je mentaal veel beter voelen!

Hoe ziet jouw dagelijkse bordje met mentale voedingsstoffen er nu uit?

Welk ingrediënt van de Healthy Mind Platter mag jij wat meer toevoegen om mentaal fitter te worden of te blijven?

Wat vond jij leuk om te doen als kind en hoe kun je dit weer oppakken, als speeltijd?

Wandelcoaching omgeving Oss Noord-Brabant, stress- en burn-outcoach Debbie van der Donk loopt door het bos van Herperduin met een coachee.

Wandelcoaching bij stress, overspannenheid en burn-out in Oss, Noord-Brabant

In mijn stress- en burn-out coaching in de bossen van natuurgebied De Maashorst (nabij Oss, Noord-Brabant) komen bijna alle onderdelen van de Healthy Mind Platter terug. Alleen slapen doen we niet tijdens een walk & talk sessie. 😉 Als je slecht slaapt, kan ik je daar wél fijne tips voor geven.

Zit jij op dit moment ziek thuis met chronische stress, ben je overspannen of burn-out? Of ben je bang dat je hierop afstevent? Ik help je graag naar meer rust in je hoofd en energie in je lijf, zodat jij mentaal fit wordt én blijft.