Praktische hulp bij burn-outklachten en burn-out in Noord-Brabant: van uitgeblust naar energiek en fijn leven en werken

Ga direct naar de coachtrajecten

Wie erg moe is, heeft lange tijd meer energie gegeven dan gekregen.

Doodmoe, stevige stressklachten en je gaat nog stééds door, in je werk en privé? 

Je bent op, fysiek en mentaal. Je voelt je gejaagd en onrustig. Je nek zit vast. Je piekert veel,  je slaapt slecht. Je bent snel geïrriteerd of overprikkeld. Je vergeet de kleinste dingen en logisch nadenken of beslissingen nemen zijn een hele opgave. Plezier hebben in je werk heb je steeds minder. Ook privé heb je steeds minder energie: voor je partner, gezin, vrienden en hobby’s.

Er gebeurt al lange tijd van alles (of juist niet meer) in je lijf en hoofd. Vaak merk je het niet eens bewust op, want je bent eraan gewend geraakt en je gaat stug door met al je taken in je werk en privé. Omdat het moet, omdat dit van je verwacht wordt, omdat je het zo graag wil.

Hoe lang wil je nog doorgaan met roofbouw plegen op je hoof en lijf? Tot er een burn-out volgt? Of ben je daar eigenlijk al? Het kiezen voor hulp van een gediplomeerd en erkend stress- en burn-out specialist, is een krachtige eerste stap naar energiek en ontspannen in je vel én hoofd zitten, zodat je weer kunt genieten van alles wat jouw leven waardevol maakt!

IS HET LEZEN VAN TEKSTEN NU LASTIG VOOR JE?
In onderstaande video vertel ik je hoe ik jou in de natuur
van Noord-Brabant
begeleid bij écht herstellen
van overspannenheid of burn-out!

HEB JE NU HULP NODIG?
Dan zit je niet te wachten op maandenlange wachtlijsten!

EEN STARTGESPREK IS BIJ MIJ MOGELIJK BINNEN 1-2 WEKEN
(uitgezonderd schoolvakanties regio Zuid)

Daarna de wachttijd tot de start van een coachtraject:
1-2 weken

Hoe gaat het nu écht met je?

Je hebt flinke burn-out klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en je kunt niet meer ontspannen

Je bent steeds vaker vermoeid. Slaap je slecht? Lig je ‘s nachts te malen? Sta je niet meer uitgerust op? Grote kans dat je jezelf  regelmatig de dag doorsleept. Want alles moet gewoon doorgaan. Je voelt je onrustig. Gejaagd.

Je loopt over op je werk maar je taken moeten af. Even pauze en weer door. Of laat die pauze maar zitten, misschien kun je vandaag wél op tijd naar huis. Want ook daar ben je nodig. Voor je kinderen, partner, vrienden en familie. Het huishouden. De dag telt te weinig uren en jouw batterij is halverwege de middag leeg. Nog voor kinderbedtijd vallen jouw ogen al dicht. 

Misschien voel jij je ook snel overprikkeld. Heb je vaker hoofdpijn. Of andere lichamelijke klachten, zoals last van je maag, zit je nek vast, heb je rugpijn of je voelt alwéér een verkoudheid opkomen.

Als dit zo doorgaat, raak je lichamelijk uitgeput. DOODOP. Of misschien voel je je wel al volledig opgebrand?

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Je hebt een kort lontje, kunt amper iets onthouden
en concentreren, wat is dat?

Misschien merk je dat je een korter lontje hebt. Kun je op je werk minder van anderen hebben. Waar je normaal altijd voor je collega’s klaar staat, moet je nu je irritatie verbergen als er iemand om hulp vraagt. Je loopt al gruwelijk over!
Dat werkt ook thuis door. Mogelijk schiet je om het minste uit je slof en vinden je dierbaren je prikkelbaar of zelfs ronduit chagrijnig. En stiekem moet je ze gelijk geven: je zit totaal niet lekker meer in je vel.

Ook niet in je hoofd trouwens. Het kost je moeite om positief te denken. Je bent sneller emotioneel. Misschien voel jij je zelfs somber. Je bent vaker of meer aan het piekeren over alles wat er op je bordje ligt thuis en op je werk. Had je dat gesprek vanmiddag met je collega anders moeten aanpakken? Heb je gisteren wel goed gehandeld in die situatie met je kind?

Je partner of vrienden willen iets ondernemen, maar jij hebt geen energie meer in de avond of het weekend. Op zondagavond ben je nog lang niet opgeladen. Hoe ga je het de komende week weer rooien? Helemaal als er naast je normale taken nog dingen bijkomen, zoals een extra vergadering op je werk, twee deadlines, een zieke collega, de verjaardag van je kind, de start van een nieuw project en een handvol privé afspraken?

Je kunt er NIKS meer bij hebben en je hebt het gevoel dat je OVERAL tekort schiet.

Je hebt het gevoel dat je langzaam doordraait. Letterlijk!

Grote kans dat je steeds meer moeite hebt om overzicht te houden over alle taken die er op je bordje liggen. Laat staan om ze allemaal uit te voeren, elke dag weer. Je krijgt het niet meer goed gepland en alles voelt als een enorme berg. Je raakt de grip over je leven kwijt, in je werk en privé.

Misschien vergeet je ook vaker dingen. Zoals die klant bellen, informatie mailen naar je collega, de verjaardag van je vriendin  of zelfs wat je van plan was te doen als je thuis van de woonkamer naar de keuken loopt.

De chaos in je hoofd is mogelijk ook te zien om je heen. Je bureau is een bende en je huis mag ook wel eens goed opgeruimd. Of je probeert juist alles énorm netjes te houden om maar een béétje rust te ervaren. Of omdat het nou eenmaal moet gebeuren, ook ben je nog zo moe.

En concentratie, wat is dat? Ook met contratie heb je grote moeite. Op je werk, met je hoofd bij een bespreking blijven. Documenten die je moet lezen, taken waar je dieper in moet duiken. Maar ook privé. Het is zelfs lastig om je aandacht erbij te houden als je in gesprek bent met je partner, kinderen of vrienden, of als je een boek leest of Netflix serie kijkt.

Twijfel je nog hoe ‘ernstig’ het met je gesteld is? Download dan direct de gratis burn-out test en krijg een indicatie van jouw burn-outklachten!

Het zelf willen oplossen, wil niet zeggen dat je het alleen moet doen

Hi, ik ben Debbie! Gediplomeerd, erkend én ervaringsdeskundig stress- en burn-out coach

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Zo ben ik als mens en coach!

 • Rustig in de basis, enthousiast in mijn werk
 • Inlevend en sterk in het tussen de regels door luisteren
 • Een nieuwsgierige, doortastende onderzoeker
 • Creatief, flexibel en doelgericht in denken en doen
 • Met humor op het juiste moment 😉

Hieronder vertel ik je meer over mijn eigen ervaringen met stress en burn-out en hoe ik aankijk tegen coaching.

Jong burn-out door prestatiedrang en onzekerheid

Flashback naar begin jaren ’00. Ik was 24 en studeerde aan de Pabo, nadat ik het vwo en de bachelor Communicatie had afgerond. Vele jaren was ik gefocust op presteren. Wat begon met vage lichamelijke klachten, eindigde met angst, paniek en de deur niet meer uit durven.

Achteraf gezien was ik burn-out. Zo jong werd daar nog niet over gesproken. Ik ging dus ook ‘gewoon’ door met studeren en werken. Op wilskracht en op mijn tandvlees. Alleen mijn sociale leven zette ik op een laag pitje.

Dit negeren van de signalen voor burn-out maakte dat mijn klachten lang aanhielden en ik uiteindelijk een psycholoog bezocht. Daarna kon ik de lat voor mezelf lager leggen en mijn zelfbeeld was flink verbeterd. Ik had het gevoel de wereld aan te kunnen!

En toch ging het opnieuw mis.

Een parentale burn-out als moeder met een zorgintensief gezin

Toen ik 37 was, waren de omstandigheden heel anders dan tijdens mijn eerste burn-out. Ik was al jaren getrouwd en had met mijn man 2 dochters en een zoon, waarbij ons gezin extra uitdagingen met zich meebracht door ASS, ADHD, angst- en hechtingproblematiek.

Jarenlang ging al onze tijd en energie naar het zoeken naar en bieden van passende zorg aan onze kinderen. Thuis vond ik geen ontspanning en ook niet in mijn dynamische baan in het onderwijs. Als leerkracht sta je de hele dag ‘aan’ en ik wilde perfect werk leveren voor de leerlingen, collega’s, ouders en school.

Ik moest altijd en overal zorgen en sterk zijn. Ik vergat daarbij mezelf en ik brandde opnieuw op.

Blijvend burn-out herstel begint met je eigen gedrag veranderen

Omdat ik de tweede keer mijn signalen eerder erkende, duurde mijn herstel ‘maar’ een paar maanden. Toch had mijn uitputting, overprikkeling en uitval van werk een fikse impact op mijn gezin, mijn klas en collega’s en mijzelf.

Hoe kon ik voorkomen dat ik nóg eens overspannen of burn-out zou raken? Ik wilde duurzaam herstellen! Ik vond fijne begeleiding en werd gedwongen om een laag dieper te gaan. Want de oorzaak van mijn burn-out lag niet alleen bij ons zorgintensief gezin. Ook niet bij mijn veeleisende baan.

De belangrijkste knoppen waar ik aan had te draaien, zaten bij mezelf.

De omstandigheden waren anders. Wel hadden enkele niet-helpende persoonskenmerken onder de vele druk opnieuw de kop opgestoken. Denk aan perfectionisme, alles onder controle willen houden en piekeren. 

Eerst moest ik mijn energie herstellen en beter voor mezelf leren zorgen. Daarna heb ik anders leren omgaan met stress. In het bijzonder met stressfactoren die niet snel kunnen worden opgelost, zoals in ons gezin. heb ik geleerd te accepteren en de leider van mijn gedachten te worden.

Na nog meerdere jaren in het onderwijs heb ik mijn hart gevolgd door mezelf te ontwikkelen als coach en trainer binnen Flore BOSbegeleiding! Ik ben inmiddels gediplomeerd, erkend en ervaren ACT stress- en burn-outcoach.

Ik help zorgzame, gedreven mensen bij het terugkrijgen van hun energie en anders omgaan met stress

Mijn begeleiding draait áltijd om voorkómen. Zelfs als je nu burn-out bent. Je wil dat natuurlijk niet nog een keer doormaken!

Voorkomen van burn-out of herhaling voor de lange termijn vereist dat je niet alleen maar pleisters plakt door wat rust te pakken en vervolgens als vanouds door te leven en werken. Het vraagt van je dat je óók draait aan die persoonlijke knoppen. Hoe ga je nu om met stress en wat kun je hierin veranderen? 

Weet jij diep van binnen dat je anders om mag gaan met je energie en stress? Om te voorkomen dat je (opnieuw) burn-out raakt en zodat je met minder druk en meer energie, zelfvertrouwen en plezier gaat leven en werken? Ik help je er graag bij!

Debbie is een hele fijne coach die goed aandacht heeft gehad voor mijn situatie. Daarbij vind ik persoonlijk de manier van informatie overbrengen heel fijn. Met voorbeelden en vergelijkingen die het verhaal voor mij verduidelijken.

Ajay Thakoer (26)

Op de rand van een burn-out en met een zware tijd die nog ging komen schakelde ik de hulp van Debbie in. Ik was het spoor bijster en moest gereset worden om de komende periode door te komen.

Het was heerlijk om in de prachtige natuur een oordeelloos gesprek te voeren. Debbie brengt je weer terug naar wie je bent en laat het beste in jezelf naar boven komen.

Herladen en sterk in lichaam en geest kan ik er weer helemaal tegen. Mocht er weer een keer een zware periode zijn dan kan ik terugvallen op mijn fijne gesprekken met Debbie en wat ik geleerd heb over mezelf. Ik mag er zijn en ik kan het aan!

N. (48)

Zelfstandig ondernemer

De meest waardevolle investering is die in jezelf!

Welk coachtraject past bij jou?

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

WANDEL NAAR BALANS

Je bent gelukkig niet overspannen of burn-out. Je ervaart wel milde stress in je werk- en/ of privéleven. Om erger te voorkomen wil je preventief werken aan stressbestendigheid en anders leren omgaan met stress.

Dit levert Wandel naar Balans je op:

 • Verminderen van stress, voorkomen van overspannen en burn-out raken
 • Herstel of behoud van fysieke en mentale energie
 • Stressbestendigheid en mentale veerkracht
 • Met energie, rust en plezier functioneren in jouw werk- en/ of privéleven

Dit krijg je bij Wandel naar Balans:

 • Persoonlijk herstelplan
 • 4 walk & talk sessies
  (à 60-75 minuten)
 • Op jou afgestemde video’s, oefeningen en opdrachten voor thuis via mail en/ of de app ACT Guide
 • Whatsapp support gedurende het traject
Investering: 599,-
incl. btw

Bovengenoemd tarief inclusief btw geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

WANDEL NAAR ENERGIE

Je ervaart stevige stress en je bent aardig op weg om overspannen te raken. Om herhaling of burn-out te voorkomen wil je jouw fysieke en/ of mentale energie herstellen en anders leren omgaan met stress.

Dit levert Wandel naar Energie je op:

 • Blijvend herstellen van chronische stress of overspannenheid
 • Voorkomen van (werk)uitval en burn-out
 • Herstel van fysieke en mentale energie
 • Stressbestendigheid en mentale veerkracht
 • Vol energie, rust en plezier functioneren in jouw werk- en/ of privéleven

Dit krijg je bij Wandel naar Energie:

 • Persoonlijk herstelplan
 • 7 walk & talk sessies (à 60-75 minuten), waarbij we onderzoeken en oefenen wat je kunt veranderen aan jouw situatie en je eigen gedrag, om jouw coachdoel(en) te behalen
 • Op jou afgestemde video’s, oefeningen en opdrachten via mail en/ of de app ACT Guide, zodat je jouw nieuwe inzichten omzet in daden in je dagelijks leven
 • Whatsapp support onder werktijd gedurende het traject, voor tussentijdse vragen, een steuntje in de rug of het vieren van succesmomentjes
 • Optioneel (re-integratie)overleg/ eindgesprek met je leidinggevende/ werkgever
 • 1 follow-up sessie
  (na 3-6 maanden), waarbij we bespreken hoe jij ook op lange termijn de balans tussen rust, energie, stress en plezier weet vast te houden!
Investering: 1195,-
incl. btw

Bovengenoemd tarief inclusief btw geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op. Voor zakelijke coachtrajecten verwijs ik naar deze pagina.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

WANDEL NAAR VEERKRACHT

Je ervaart fikse stress. Alles wijst erop dat je overspannen of burn-out bent. Om je leven terug te krijgen en herhaling te voorkomen, is het nodig je fysieke en/ of mentale energie te herstellen en anders te leren omgaan met stress.

Dit levert Wandel naar Veerkracht je op:

 • Blijvend herstellen van overspannenheid of
  burn-out, voorkomen van (nieuwe) burn-out
 • Waar nodig voorkomen van complete (werk)uitval
 • Herstel van fysieke en mentale energie
 • Stressbestendigheid en mentale veerkracht
 • Waar nodig ondersteuning bij verantwoord re-integreren
 • Vol energie, rust en plezier functioneren in jouw werk- en/ of privéleven

Dit krijg je bij Wandel naar Veerkracht:

 • Persoonlijk herstelplan
 • 10 walk & talk sessies (à 60-75 minuten), waarbij we onderzoeken en oefenen wat je kunt veranderen aan jouw situatie en je eigen gedrag, om jouw coachdoel(en) te behalen
 • Op jou afgestemde video’s, oefeningen en opdrachten via mail en/ of de app ACT Guide, zodat je jouw nieuwe inzichten omzet in daden in je dagelijks leven
 • Whatsapp support onder werktijd gedurende het traject, voor tussentijdse vragen, een steuntje in de rug of het vieren van succesmomentjes
 • Optioneel (re-integratie)overleg/ eindgesprek met je leidinggevende/ werkgever
 • 2 follow-up sessies
  (na 3 en 9 maanden), waarbij we bespreken hoe jij ook op lange termijn de balans tussen rust, energie, stress en plezier weet vast te houden!
Investering: 1795,-
incl. btw

Bovengenoemd tarief inclusief btw geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op. Voor zakelijke coachtrajecten verwijs ik naar deze pagina.

Opladen, oplossen, oppakken. Op jouw tempo. 

Uitrusten is goed én er is meer nodig om écht te herstellen van burn-out of overspannenheid

Hoe moe en ellendig je je nu misschien ook voelt, alleen ‘even goed uitrusten in het weekend’, ‘opladen de vakantie’ of een paar weken ziekmelden van je werk lost op de langere termijn je problemen niet op. Het resulteert vaak in piekerverlof en herhaling van je huidige nare situatie zodra je weer aan het werk gaat. Misschien heb je dat al eerder ervaren. 

Als je last hebt van chronische stress (of je wil dit graag voorkomen) en je hoofd en lijf proberen je uit alle macht te waarschuwen gas terug te nemen, dan mag je structureel anders gaan handelen!

Eerst opladen, dan oplossen en oppakken

We gaan stap voor stap jouw denken en doen bekijken, zodat jouw energie terug krijgt en meer rust ervaart. Zodat je vanaf nu ontspannen en effectief om kunt gaan met stressvolle, uitdagende gedachten, emoties en situaties terwijl je plezier hebt in je werk en leven!

Ik geloof niet in quick fixes en doe ook niet aan symptoombestrijding. Met alleen pleisters plakken ben je over een paar maanden weer terug bij af!

Erkennen dat je hulp en begeleiding kunt gebruiken is stap 1 naar échte verandering. Wat fijn als je dit jezelf gunt!

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Je probleem is niet het échte probleem

Wat is het resultaat van stress- en burn-outcoaching?

Je start met stress- en burn-outcoaching omdat je te lang meer op je bordje hebt dan dat je aankunt, in je werk en/ of privé. Tijdens de begeleiding bekijken we stap voor stap wat je kunt oplossen, hoe je kunt dealen met wat er dan nog overblijft aan stress, uitdagingen en tegenslag én welke vaardigheden en tools jou daarbij kunnen ondersteunen.

Misschien weet je al een beetje (of zelfs heel goed…) welke vaardigheden je nu nog mist. Heb je dit nog niet helder, dan lopen we daar vanzelf tegenaan tijdens onze walk & talk sessies!

Zo zijn er tig onderliggende doelen die je kunt bereiken met mijn coachingDenk aan…

 • het herkennen van signalen die je lichaam geeft en er ook iets mee doen
 • ontspannen, zowel fysiek als mentaal
 • anders omgaan met jouw triggers voor stress
 • stoppen met piekeren
 • accepteren van wat je niet kunt veranderen
 • grenzen stellen en deze ook bewaken
 • doseren, prioriteren en plannen
 • opkomen voor jezelf
 • ‘nee’ zeggen, zonder schuldgevoel of stress
 • het oplossen van conflicten, op werk- of privégebied
 • het vergroten van je zelfvertrouwen
 • het versterken van je zelfbeeld
 • de lat lager leggen
 • assertiever zijn
 • anders omgaan met perfectionisme
 • beter zorgen voor jezelf

Uiteindelijk dragen al deze mogelijke doelen bij aan rust, ontspanning, energie, veerkracht en plezier in je werk en privéleven. Voor de lange termijn!

Toen ik bij Debbie aanklopte voelde ik me leeg en opgejaagd. Eerder ben ik gestopt met vast voor de klas staan en begonnen met invallen. Dat invallen hield ik niet lang vol, eigenlijk hield ik even niks meer vol. Het was met de thuissituatie erbij allemaal een beetje te veel.

Ik heb jarenlang gerend en kon er nu niet meer mee stoppen. Ik voelde me zoals veel leerkrachten zich tijdens de vakantie voelen: moe en ziek. Soms had ik de hele dag hoofdpijn, ik stond continu aan en het lukte me vooral thuis met de kinderen niet om mijn rust te pakken.

Tijdens het traject met Debbie ontdekte ik dat ik veel dingen wel weet, maar weer even moest horen en moest gaan toepassen. Debbie hielp me om na te denken over mijn kernwaarden, waar ga ik over mijn grenzen heen, hoe kan ik die grenzen toch bewaken en waar kan ik mezelf aanpassen?
Sinds ik alles aangepakt heb voel ik me weer goed. Kan ik de dagen aan. Geniet ik enorm van de kids en mijn werk. En doe ik vooral wat ik leuk vind.

Debbie is gericht op burn-out én ze snapt de combinatie onderwijs en privé. Dus mocht je bij jezelf denken: misschien kan ik beter preventief iets aanpakken. Ik zeg doen!

Ingrid (34)

Zelfstandige

Ik was al even niet aan het werk. Wat mij stress opleverde was om ‘alle ballen’ (werk- als privé gerelateerde zaken) zo goed mogelijk in de lucht te houden en geen of te laat support vragen aan anderen, waardoor ik heel vaak over mijn eigen grenzen ging.

Daarnaast ben ik behoorlijk kritisch op mijzelf. Ondanks dat ik al enige zelfkennis had, was het goed om mijzelf nog beter te leren kennen door stil te staan bij mijn normen en waarden, mijn ‘opgelegde’ regels en hoe flexibel ik hier eigenlijk mee om kan gaan. 

Ik ben me meer bewust van de zaken die mij tegenhielden om stappen vooruit te zetten en heb daardoor nu al behoorlijk wat stappen gemaakt. Resultaat is dat ik eerder mijn grenzen aangeef en om hulp vraag. 

Ik heb het als heel fijn ervaren om in de bossen te wandelen waardoor je tijd krijgt om je gedachten op een rij te zetten en ook op een andere verfrissende manier het gesprek met je coach voert.

Als coach laat Debbie geen onderwerp onbesproken en vraagt door waar het nodig is. Verder stemt ze de coaching af op de persoon, d.w.z. welke opdrachten passen het beste bij mijn vraagstuk, balans tussen de theorie (niet te veel) en praktijkopdrachten en tips die ik in bepaalde situaties kan toepassen of kan uitproberen.

Ik kan Debbie aanbevelen omdat de coaching op de persoon wordt afgestemd, ze haar eigen ervaring meeneemt in het gesprek als het een aanvulling kan zijn en ze denkt met je mee met de vervolgstappen, ook na het coaching traject. Dat heb ik als heel prettig ervaren.

H. (52)

‘De weg’ bestaat niet. Die ontstaat door ‘m te bewandelen.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Coachtraject Wandel naar balans

Dit compacte traject is voor jou als je nog geen stressklachten ervaart én dit graag zo wilt houden, of wanneer je wilt herstellen van lichte klachten door stress.

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

voor wie is dit traject?

Je verkeert in je werk en/of privéleven in een situatie waarin je alle zeilen bij moet zetten om  je energiepeil te bewaken en je (werk)plezier hoog te houden. Het zou fijn zijn als je ontspannen kon werken en leven! Ook als je nu milde stressklachten ervaart, past dit traject perfect bij jou.

In dit traject gaan we (preventief) aan de slag met jouw stressbestendigheid en stresscoping. Je leert waar je gevoeligheid voor stress vandaan komt. Dat ligt onder de oppervlakte in je persoonlijke stijl van denken en doen en zal iedere keer weer opspelen als je daar niets aanpakt. Daarom gaan we samen naar die kern. Je leert hoe je nu en in de toekomst ver weg blijft van overspannen en burn-out raken zodat je met energie en plezier kunt functioneren in jouw drukke werk- en/of privéleven.

hoe ziet dit coachtraject eruit?
 • Persoonlijk (herstel)plan
  Als de klik er is en we besluiten op basis van het startgesprek een traject in te gaan, dan stel ik een persoonlijk plan voor je op met jouw coachdoelen en de gemaakte afspraken.
 • 4 walk & talk sessies
  We gaan 4 x samen het bos in (Natuurgebied Herperduin, onderdeel van De Maashorst in Noord-Brabant, startpunt Herpen of Berghem). Tijdens de sessies werken we stap voor stap toe naar jouw doel(en) met gesprekken en waardevolle oefeningen.Een sessie duurt 60 tot 75 minuten. Sessies kunnen worden gepland op maandag tot en met vrijdag. Er zijn ook mogelijkheden op zaterdagochtend en tijdens de zomertijd in de avonduren.
 • Acties, oefeningen en opdrachten voor thuis
  In iedere sessie bedenk je zelf acties om tussen twee sessies uit te voeren, die je mogelijk dichter bij je coachdoelen gaan brengen. Ook krijg je van mij suggesties voor oefeningen en opdrachten voor thuis. Die stuur ik je na afloop via mail en/ of de app ACT Guide. Deze acties en opdrachten versterken de coaching, doordat je tussendoor bewust stappen zet in de richting van jouw coachdoel.
 • Whatsapp support gedurende het traject
  Soms heb je een steuntje in de rug nodig, wil je even sparren, iets delen of heb je een vraag die niet kan wachten tot de volgende sessie. Tijdens het gehele traject ben ik onder werktijd bereikbaar voor jou via Whatsapp.
wat levert dit coachtraject jou op?
 • Je voorkomt of vermindert stress en je voorkomt dat je overspannen of burn-out raakt. Je leert jouw stresssignalen kennen en hiernaar te luisteren. Je ontdekt jouw stressbronnen, oftewel de triggers die bij jou aanleiding geven tot stress, en leert deze op te lossen of mee om te gaan. Je leert op een gezonde manier omgaan met stressvolle situaties zodat je ver weg blijft van overspannenheid of een burn-out.
 • Je ontwikkelt stressbestendigheid en mentale veerkracht. Je ontdekt jouw persoonlijke stijl van denken en doen die meespeelt in het omgaan met stress en wat hierin je krachten en valkuilen zijn. Je leert sneller te relativeren, minder te piekeren en andere waardevolle vaardigheden die helpen om effectiever met uitdagingen en tegenslagen om te gaan.
 • Je leert hoe je fysiek en mentaal kunt ontspannen zodat je balans, energie, rust in je hoofd en plezier in je werk én privéleven ervaart.
 • Je ontwikkelt vaardigheden om op de lange termijn effectief om te gaan met stress, in plaats van een quick fix die gericht is op symptoombestrijding.
Investering: 599,-

Bovengenoemd tarief (inclusief btw, voorbereiding, verslaglegging, reistijd en -kosten naar Natuurgebied De Maashorst) geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op. Voor zakelijke coachtrajecten verwijs ik naar deze pagina.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out
Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Coachtraject Wandel naar energie

Dit middellange traject past bij jou als je stevige stress  ervaart, die je steeds meer belemmert in je dagelijks leven. Je bent mogelijk overspannen of stevent af op burn-out. Dat wil je graag voorkomen! Je wilt stap voor stap naar een positieve verandering in je werk en privé. En een blijvend resultaat!

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

voor wie is dit traject?

Je hebt in je werk en/of je privéleven meer op je bordje dan je kunt handelen. Dit vraagt fysiek en vooral mentaal veel van je. Zóveel dat je weinig energie meer hebt en ontspannen steeds meer moeite kost. Je ervaart klachten op fysiek, mentaal en/ of cognitief vlak en ook gedraag jij je mogelijk anders dan voorheen. Je bent mogelijk al overspannen of hikt tegen een burn-out aan. Je (werk)geluk is flink afgenomen.

Als je niet meer kunt ontspannen, raak je overspannen. Hoe lang hou je dit nog vol? Zo wil je het niet langer!

In dit traject gaan we aan de slag met jouw fysieke en mentale herstel en vergroot jij je mentale veerkracht en stresscoping. Je leert hoe je nu en in de toekomst dealt met uitdagingen en tegenslagen om te voorkomen dat je opnieuw overspannen of zelfs burn-out raakt. Je leert ook waar je gevoeligheid voor stress vandaan komt. Dat ligt onder de oppervlakte in je persoonlijke stijl van denken en doen en zal iedere keer weer opspelen als je daar niets aanpakt. Daarom gaan we samen naar die kern.

In dit stadium zal ik je altijd naar je huisarts verwijzen om medische oorzaken van je klachten uit te sluiten en is mogelijk ook je bedrijfsarts betrokken. Het advies van je arts(en) is leidend. Desgewenst werk ik met hen samen. Alles met het doel met meer rust, energie en plezier functioneren in jouw drukke werk- en/of privéleven!

hoe ziet dit coachtraject eruit?
 • Persoonlijk (herstel)plan
  Als de klik er is en we besluiten op basis van het startgesprek een traject in te gaan, dan stel ik een persoonlijk plan voor je op met jouw coachdoelen en de gemaakte afspraken.
 • 7 walk & talk sessies
  We gaan 7 x samen het bos in (Natuurgebied Herperduin, onderdeel van De Maashorst in Noord-Brabant, startpunt Herpen of Berghem). Tijdens de sessies werken we stap voor stap toe naar jouw doel(en) met gesprekken en waardevolle oefeningen.Een sessie duurt 60 tot 75 minuten. De eerste 4 sessies vinden eens per 1-2 weken plaats, daarna neemt de frequentie in overleg af naar om de 3-4 weken. Zo heb jij de kans om het geleerde toe te passen en nieuwe gewoontes aan te leren. Sessies kunnen worden gepland op maandag tot en met vrijdag. Er zijn ook mogelijkheden op zaterdagochtend en tijdens de zomertijd in de avonduren.
 • Acties, oefeningen en opdrachten voor thuis
  In iedere sessie bedenk je zelf acties om tussen twee sessies uit te voeren, die je mogelijk dichter bij je coachdoelen gaan brengen. Ook krijg je van mij suggesties voor oefeningen en opdrachten voor thuis. Die stuur ik je na afloop via mail en/ of de app ACT Guide. Deze acties en opdrachten versterken de coaching, doordat je tussendoor bewust stappen zet in de richting van jouw coachdoel.
 • Whatsapp support gedurende het traject
  Soms heb je een steuntje in de rug nodig, wil je even sparren, iets delen of heb je een vraag die niet kan wachten tot de volgende sessie. Tijdens het gehele traject ben ik onder werktijd bereikbaar voor jou via Whatsapp.
 • Re-integratieoverleg of eindgesprek met jou en je leidinggevende/ werkgever (optioneel)
  Als jij dit fijn vindt, kunnen we een re-integratieoverleg of eindgesprek plannen met jou en je leidinggevende/ werkgever. Het is heel waardevol om te bespreken waar je stond bij de start van het traject en waar je nu staat. En vooral wat JIJ voortaan op werkgebied nodig hebt om structureel meer rust, energie en werkplezier te ervaren.
 • 1 follow-up sessie
  Nieuwe gewoontes aanleren is één ding, deze stevig vasthouden is een tweede. Het is heel normaal dat je eens terugvalt in oud gedrag of dat je stress tijdelijk toeneemt. Je leert in het traject hoe hiermee om te gaan. Als extra verankering plannen we 3-6 maanden na de laatste bijeenkomst een follow-up sessie. Wat gaat goed, waar ben je tegenaan gelopen, wat heeft nog wat aandacht nodig?
wat levert dit coachtraject jou op?
 • Je komt fysiek en mentaal terug in balans. Je leert hoe jij je fysiek en mentaal kunt ontspannen en opladen, óók in stressvolle situaties of tijden.
 • Je herstelt van chronische stress of van overspanning én je overkomt dat je nu of in de toekomst in een burn-out raakt. Je leert jouw stresssignalen kennen en hiernaar te luisteren, waardoor je stressklachten afnemen. Je ontdekt jouw stressbronnen, oftewel de triggers die bij jou aanleiding geven tot stress, en leert deze op te lossen of mee om te gaan. Je leert op een gezonde manier om te gaan met stressvolle situaties zodat je nu en in de toekomst ver weg blijft van een burn-out.
 • Je ontwikkelt stressbestendigheid en mentale veerkracht. Je ontdekt jouw persoonlijke stijl van denken en doen die meespeelt in het omgaan met stress en wat hierin je krachten en valkuilen zijn. Je leert sneller te relativeren, minder te piekeren en andere waardevolle vaardigheden die helpen om nu en in de toekomst effectiever met uitdagingen en tegenslagen om te gaan.
 • Je voorkomt (werk)uitval en/ of dat jij niet meer de partner, ouder, vriend/ vriendin of het familielid kunt zijn die je wilt zijn.
 • Je leert hoe je voorkomt dat je opnieuw chronische stress ervaart, overspannen of zelfs burn-out raakt.
 • Je ontwikkelt vaardigheden om op de lange termijn effectief om te gaan met stress, in plaats van een quick fix die gericht is op symptoombestrijding, zodat je balans, energie, rust in je hoofd en plezier in je werk én privéleven ervaart.
Investering: 1195,-

Bovengenoemd tarief (inclusief btw, voorbereiding, verslaglegging, reistijd en -kosten naar Natuurgebied De Maashorst) geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op. Voor zakelijke coachtrajecten verwijs ik naar deze pagina.

HEB JE NU HULP NODIG?
Dan zit je niet te wachten op
maandenlange wachtlijsten!

EEN STARTGESPREK IS BIJ MIJ
ALTIJD MOGELIJK BINNEN 1-2 WEKEN
(uitgezonderd schoolvakanties Regio Zuid)

Op dit moment is daarna de wachttijd tot
de start van een coachtraject:
1-2 weken

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out
Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Coachtraject Wandel naar veerkracht

Dit praktische traject past bij jou als je fikse spanningsklachten ervaart, doordat je overspannen bent of een burn-out hebt, al dan niet vastgesteld door een arts. Je hebt burn-outklachten op fysiek, emotioneel en/ of mentaal vlak en  je dagelijkse doen en laten wordt stevig beïnvloed door de langdurige stress in je leven.

Jouw fysieke en mentale (energie)herstel heeft nu de grootste prioriteit. Daarna werken we stap voor stap aan het anders omgaan met stress en uitdagingen en jouw re-integratie in je werk- en privéleven. Ook is er veel aandacht voor het voorkomen van opnieuw overspannen of burn-out raken: we gaan voor blijvend herstel!

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

voor wie is dit traject?

Je hebt in je werk en/of je privéleven al lange tijd (meer dan 6 maanden) veel meer op je bordje dan je aan kunt en dit zorgt voor veel stress. Je hebt de signalen van je lichaam gemist, (onbewust) genegeerd of je ervaarde geen ruimte om op tijd rust te pakken. Nu is het zover gekomen dat je lichamelijk en geestelijk compleet uitgeput bent en een waslijst aan nare klachten ervaart: je lichaam heeft keihard aan de rem getrokken.

Als je werkt, ben je nu ziek thuis of je staat op het punt van uitvallen. Je kunt het amper meer opbrengen om je taken op het werk uit te voeren, laat staan om je privérollen (partner, ouder, zoon/ dochter/ broer/ zus, vriend/ vriendin) te vervullen zoals je het zou willen.

Je (werk)geluksgevoel is fiks afgenomen. Het voelt zwaar, uitzichtloos, als de bodem van een diepe put. Geluk heeft óók jouw put een laddertje aan de wand en samen gaan we die tree voor tree beklimmen!

In dit traject ligt de eerste focus op jouw fysieke en mentale herstel. Pas als jouw energie weer wat is toegenomen, werken we aan het vergroten van je mentale veerkracht. Je leert effectiever omgaan met emoties en stress. Je pakt waar mogelijk stressbronnen, oftewel de triggers die bij jou aanleiding geven tot stress, aan en je versterkt vaardigheden die helpen bij het voorkomen of verminderen van stress. Je leert ook waar je gevoeligheid voor stress vandaan komt. Dat ligt onder de oppervlakte in je persoonlijke stijl van denken en doen en zal iedere keer weer opspelen als je daar niets aanpakt. Daarom gaan we samen naar die kern. Je leert hoe je nu en in de toekomst dealt met uitdagingen en tegenslagen om te voorkomen dat je opnieuw overspannen of burn-out raakt. We maken hiervoor ook een terugvalpreventieplan.

In dit stadium zal ik je altijd naar je huisarts verwijzen om medische oorzaken van je klachten uit te sluiten en is hoogstwaarschijnlijk ook je bedrijfsarts of een andere specialist betrokken. Het advies van je arts(en) is leidend, ook in wel of niet ziek melden en hoe en wanneer re-integreren. Desgewenst werk ik met hen samen. Alles met het doel dat jij zo snel als verantwoord jouw privétaken kunt oppakken, indien relevant start met re-integratie op je werk en weer met meer rust, energie en plezier kunt functioneren in jouw drukke werk- en/of privéleven!

hoe ziet dit coachtraject eruit?
 • Persoonlijk (herstel)plan
  Als de klik er is en we besluiten op basis van het startgesprek een traject in te gaan, dan stel ik een persoonlijk plan voor je op met jouw coachdoelen en de gemaakte afspraken.
 • 10 walk & talk sessies
  We gaan 10 x samen het bos in (Natuurgebied Herperduin, onderdeel van De Maashorst in Noord-Brabant, startpunt Herpen of Berghem). Tijdens de sessies werken we stap voor stap toe naar jouw doel(en) met gesprekken en waardevolle oefeningen.
  Een sessie duurt 60 tot 75 minuten. De eerste 4 sessies vinden eens per week plaats, daarna bouwen we de frequentie langzaam af naar om de 3-4 weken. Zo heb jij de kans om het geleerde toe te passen en nieuwe gewoontes aan te leren. Sessies kunnen worden gepland op maandag tot en met vrijdag. Er zijn ook mogelijkheden op zaterdagochtend en tijdens de zomertijd in de avonduren.
 • Acties, oefeningen en opdrachten voor thuis
  In iedere sessie bedenk je zelf acties om tussen twee sessies uit te voeren, die je mogelijk dichter bij je coachdoelen gaan brengen. Ook krijg je van mij suggesties voor oefeningen en opdrachten voor thuis. Die stuur ik je na afloop via mail en/ of de app ACT Guide. Deze acties en opdrachten versterken de coaching, doordat je tussendoor bewust stappen zet in de richting van jouw coachdoel.
 • Whatsapp support gedurende het traject
  Soms heb je een steuntje in de rug nodig, wil je even sparren, iets delen of heb je een vraag die niet kan wachten tot de volgende sessie. Tijdens het gehele traject ben ik onder werktijd bereikbaar voor jou via Whatsapp.
 • Re-integratieoverleg of eindgesprek met jou en je leidinggevende/ werkgever (optioneel)
  Als jij dit fijn vindt, kunnen we een re-integratieoverleg of eindgesprek plannen met jou en je leidinggevende/ werkgever. Het is heel waardevol om te bespreken waar je stond bij de start van het traject en waar je nu staat. Ook is het vaak voor beide partijen erg effectief om te bespreken wat jij voortaan op werkgebied nodig hebt om structureel meer rust, energie en werkplezier te ervaren en dit samen vast te leggen in een plan.
 • 2 follow-up sessies
  Je bent van ver gekomen en het is heel normaal dat je eens terugvalt in oud gedrag of dat je stress tijdelijk toeneemt. Je leert in het traject hoe hiermee om te gaan. Als extra verankering plannen we 3 maanden na de laatste bijeenkomst een follow-up sessie. Vervolgens plannen we nog een follow-up bijeenkomst na 6 maanden (dus 9 maanden na de laatste sessie van het basistraject). Wat gaat goed, waar ben je tegenaan gelopen, wat heeft nog aandacht nodig?
wat levert dit coachtraject jou op?
 • Je komt fysiek en mentaal terug in balans. Je leert hoe jij je fysiek en mentaal kunt ontspannen en opladen, ook in stressvolle situaties of tijden.
 • Je herstelt van overspanning of burn-out en je overkomt dat je nu of in de toekomst opnieuw overspannen of burn-out raakt. Je leert jouw stresssignalen kennen en hiernaar te luisteren, waardoor je stressklachten afnemen. Je ontdekt jouw stressbronnen, oftewel de triggers die bij jou aanleiding geven tot stress, en leert deze op te lossen of mee om te gaan. Je leert op een gezonde manier om te gaan met stressvolle situaties zodat je nu en in de toekomst ver weg blijft van een burn-out.
 • Je ontwikkelt stressbestendigheid en mentale veerkracht. Je ontdekt jouw persoonlijke stijl van denken en doen die meespeelt in het omgaan met stress en wat hierin je krachten en valkuilen zijn. Je leert sneller te relativeren, minder te piekeren en andere waardevolle vaardigheden die helpen om nu en in de toekomst effectiever met uitdagingen en tegenslagen om te gaan.
 • Je voorkomt dat je (langdurig) niet meer de partner, ouder, vriend/ vriendin of het familielid kunt zijn die je wilt zijn en/ of je werktaken niet meer kunt uitvoeren of je pakt deze stap voor stap weer op.
 • Je voorkomt (werk)uitval of je werkt toe naar verantwoord re-integreren. Als je nog aan het werk bent, dan voorkom je dat je (langdurig) uitvalt. Ben je thuis van je werk, dan pak je zo snel als verantwoord en stap voor stap, in overleg met je bedrijfsarts en werkgever, je taken weer op. Ik begeleid je in dit re-integratieproces.
 • Je leert hoe je voorkomt dat je opnieuw chronische stress ervaart, overspannen of burn-out raakt.
 • Je ontwikkelt vaardigheden om op de lange termijn effectief om te gaan met stress, in plaats van een quick fix die gericht is op symptoombestrijding, zodat je balans, energie, rust in je hoofd en plezier in je werk én privéleven ervaart.
Investering: 1795,-

Bovengenoemd tarief (inclusief btw, voorbereiding, verslaglegging, reistijd en -kosten naar Natuurgebied De Maashorst) geldt voor particulieren. Betaling in termijnen is mogelijk. Voor jongvolwassenen t/m 25 jaar geldt een aangepast tarief, neem hiervoor contact op. Voor zakelijke coachtrajecten verwijs ik naar deze pagina.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Je mag voor jezelf kiezen. Niet morgen, niet ooit, maar NU!

Ik wilde ontdekken hoe ik ook na Corona in deze lagere versnelling zou kunnen blijven leven. Want dat het allemaal wat minder druk en hectisch is bevalt me wel.

Wat een fijne manier om al wandelend in de natuur te reflecteren op jezelf en vooruit te kijken met je eigen doelen in het achterhoofd. In de natuur kun je letterlijk stil gaan staan en dat werkt enorm goed.

Debbie is een heel fijne coach die de goede vragen stelt en op zijn tijd een confronterende vraag niet uit de weg gaat. En dat zijn nou net de vragen die je zelf misschien niet altijd wilt horen maar die wel enorm helpend zijn! Ik kan een traject met Debbie echt aanbevelen.

Mariëlle (48)

Projectleider zorg

Debbie is een goede coach. In het kader van persoonlijke ontwikkeling en loopbaan in het basisonderwijs gaf Debbie mij nuttige en heldere inzichten.

Ze stelt de juiste vragen, luistert naar wat je zegt en wat je niet zegt. Ze reflecteert en spiegelt op een prettige manier waardoor je zelf de antwoorden formuleert en zelf verder op zoek kan of verdiepen.

F. (40)

Leerkracht PO

Ik heb eerder een groepscoachtraject met Debbie gedaan en deze keer een individueel coach-traject. Ik wilde in balans komen met privé-werk en minder perfectionistisch worden. Met daaronder wat subdoelen om dat te bereiken: omgaan met piekeren, rustig reageren op anderen, niet stapelen.

Uiteraard kan ik geen ander persoon worden en veel dingen zijn nog hetzelfde, maar ik ga wel anders om met bepaalde zaken. Ik heb veel handvatten gekregen om anders met zaken om te gaan, veel over mezelf geleerd.

Het is altijd fijn om met Debbie door het bos te wandelen.
Ik voel me altijd erg op mijn gemak en kan alles vertellen en vragen wat ik wil. Aan de hand van situaties die ik de weken ervoor heb meegemaakt geven we invulling aan de sessie.

Debbie geeft niet haar mening over de situatie,
maar vraagt door over welk gevoel ik er bij had en we kijken welke waarden er aan te grondslag liggen.

Eric (55)

IT sector

Breng liefst 20 minuten per dag door in de natuur.
Tenzij je het erg druk hebt. Dan minstens een uur.

Wandelcoaching bij burn-out en overspannenheid: een ‘buitenkans’ in de bossen bij Oss!

Wandelcoachen is een enorm effectief en wetenschappelijk bewezen middel dat ik inzet bij het voorkomen en verminderen van stress en burn-out. Ik noem het zelf graag bosbegeleiding, of gewoon coaching in de natuur. Naast alle positieve effecten die je hieronder kunt lezen, vinden cliënten het vaak heerlijk om buiten en in beweging te zijn als ze normaal gesproken veel binnen zitten.

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

wetenschappelijk bewezen

Verschillende wetenschappelijke studies, ook binnen Nederland, hebben aangetoond dat begeleiding in de natuur vele positieve effecten heeft, zeker bij stress en burn-out klachten!

Omgevingspsycholoog prof. dr. Agnes van den Berg deed ondermeer onderzoek naar de positieve effecten van wandelcoaching (2019) en heeft geconcludeerd dat wandelen in de natuur helpend is om minder snel last te krijgen van een burn-out, concentratieproblemen of stress. 

Een recent proefschrift (juli 2022) is van Daphne Meuwese, psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker aan de VU. Ze heeft onderzocht in hoeverre natuur stress vermindert en ontspanning geeft en of dit voor iedereen en in verschillende omstandigheden hetzelfde werkt. In haar thesis ‘When in need, nature is there for you – The Restorative Effects of Nature in Supporting the Prevention and Treatment of Mental Health Problems’ beschrijft zij haar bevindingen over de positieve effecten van de natuur.

De wetenschappelijke onderbouwing draagt voor mij bij aan de keuze om mijn begeleiding zoveel mogelijk naar buiten te verplaatsen, samen met mijn eigen zeer positieve ervaring met het effect van ‘in de natuur zijn’ op burn-out herstel. Ik wandelde letterlijk mijn burn-out uit, en de lente in! Daarnaast had ik fijne begeleiding die me geholpen heeft mentaal vitaal en veerkrachtig te worden.

positieve effecten van de natuur
 • In de rust en ruimte van de natuur stap je uit de hectiek van het leven en kom je onmiddellijk op adem. Een natuurbreak van 5 minuten vermindert al stress. Hoe gestrester je je voelt, hoe beter de natuur voor je werkt.
 • Zelfs kijken naar de natuur geeft direct een positieve boost en helpt om negatieve gedachten en gevoelens effectiever te verwerken.
 • De natuur fascineert op een ‘zachte’ manier. De natuur overlaadt je niet met harde prikkels en het kost je brein weinig moeite en energie om de omgeving in je op te nemen. Juist als je minder goed in je vel zit ben je hier extra gevoelig voor.
 • De natuur is het levende voorbeeld van jezelf mogen zijn: de natuur is zoals hij is, zonder oordelen. Dit vermindert stress bij mensen en zorgt voor ontspanning.
 •  In de natuur zijn zorgt voor een gevoel van vrijheid, veiligheid en meer ruimte in je hoofd. Je komt sneller bij je gevoelens en de essentie van wat er speelt. Het stimuleert een frisse, creatieve blik op wensen, problemen en uitdagingen. De natuur nodigt uit tot stilstaan bij jezelf en naar binnen te keren en van daaruit stappen vooruit te zetten.
 • Het is heel helpend dat je naast elkaar loopt tijdens coaching of training. Dit versterkt het gevoel van gelijkwaardigheid: we doen het sámen.
 • De natuur leeft en groeit, alle seizoenen dragen bij aan de eeuwige ontwikkeling. Frisgroene scheuten in de lente tot de kale takken in de donkere wintermaanden. Regen, droogte, storm. De natuur is hét toonbeeld van veerkracht. Dit is een erg helpende metafoor. Mentale veerkracht helpt je om uitdagingen en tegenslagen in het leven het hoofd te bieden, je pad bij te stellen en altijd komt er weer een nieuwe lente vol kansen en mogelijkheden.
 • In de natuur zijn werkt relativerend. Als mensen zijn we onderdeel van een groter geheel. Dit besef zorgt voor meer rust in hoofd en lijf.
Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out

Veel gestelde vragen over stress- en burn-out coaching

Waar kan ik je nog bij helpen? Misschien heb je een vraag en vind je het antwoord hier. Zo niet, dan hoor ik graag van je! Twijfel je nog of mijn begeleiding bij jou past en wil je graag persoonlijk overleggen? Of wil je eerst met mij kennismaken? Ik kijk uit naar je bericht!

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ik heb geen burn-out diagnose. Kan ik toch bij je terecht?

Absoluut!

Alleen een arts mag een officiële diagnose ‘burn-out’ stellen. Dat gebeurt niet zo vaak, omdat een burn-out helaas niet te testen is met bijvoorbeeld bloedonderzoek of een scan. Artsen houden het daarom liever op ‘burn-out klachten’ of ‘overspannenheidklachten’. 

Voor jou én mij maakt het niet uit of het beestje een officiële naam heet. Als jij je herkent in de chronische stressklachten die ik omschrijf en je hebt er teveel last van, dan mag er iets veranderen. Zodat jij je leven weer kunt leven zoals je graag zou willen! 

Als je blijft twijfelen of je burn-out (aan het raken) bent, download dan mijn gratis test en krijg direct een duidelijke indicatie. Overigens is blijven twijfelen of je hulp nodig hebt, zelf al een veelvoorkomend symptoom dat je overbelast bent. 😉

De antwoorden en score op je test kun je meenemen naar bijvoorbeeld je leidinggevende, huis- of bedrijfsarts of praktijkondersteuner, om te vertellen welke klachten je hebt. 

begeleid je ook mannen?

Mannen, vrouwen, alle genders zijn welkom! Op dit moment zijn ongeveer de helft van mijn cliënten man. De leeftijd van mijn coachees varieert van 19 jaar tot eind 50.

Ik kan het toch ook eerst nog zelf proberen?

Natuurlijk kun je zelf op zoek gaan naar informatie. Er zijn tig zelfhulpboeken op de markt, gratis webinars en online trainingen. Alleen: is het wel de juiste informatie die je vind? Zie je straks door de bomen het bos nog of zorgt het juist voor extra stress?

Als de gevonden informatie wél relevant is voor jou, kun jij jezelf motiveren om wat je leest of hoort ook toe te passen? En vol te houden? En zie jij je eigen blinde vlekken?

Je kunt er ook voor kiezen om met je partner, een collega of vriend te praten over je problemen. Je loopt wel de kans dat diegene zegt wat jij wil horen. Met allerlei oplossingen komt. Hartstikke logisch, want de ander wil het beste voor jou! Dat wil ik óók, alleen sta ik iets verder van je af. Dat maakt dat ik neutraal ben en je liefdevol spiegel en confronteer.

Als coach begeleid ik jou. Je gaat samen met mij op zoek naar de oplossingen die bij jou en jouw situatie passen. Daarbij helpt het dat ik veel kennis heb van het voorkomen en herstellen van stress, overspannheid, burn-out, hoe je brein werkt en gedragsverandering. 

Je kunt het dus eerst zelf proberen. Of je besluit nu dat je klaar bent met aanmodderen en je kiest voor effectieve, duurzame verandering!

Ook niets doen is gewoon een optie. De vraag is: hoe lang blijf je nog overeind als je zo doorgaat en wat het kost het je in de tussentijd?

Het zelf oplossen betekent niet dat je het alleen moet doen.
Alleen kom je ver, samen ga je sneller en verder! 
 

Ik heb het zo druk, hoeveel tijd kost coaching mij?

Juist als je geen tijd hebt voor coaching, is het hoog tijd voor coaching. 😉

Vaak is juíst het ineffecient omgaan met je tijd en moeite hebben met het stellen van de juiste prioriteiten gevolg van het probleem, waardoor je stress ervaart. Andersom is je tijd effectief plannen extra lastig als je stress hebt.

Wanneer heb je wél tijd? Als het vakantie is? Na de feestdagen? Als je kinderen op school zitten? Als je klaar bent met die nieuwe studie? Als jij of je partner het rustiger krijgen op het werk? Waarschijnlijk pas als Pasen en Pinksteren samen vallen…

Zullen we samen eens kijken naar hoe het komt dat je zo druk bent en dat het zo druk voelt. Dan wordt de tijd die je besteedt aan coaching, misschien wel je best bestede tijd ooit. 

Los daarvan weet ik als geen ander hoe je dag eruit ziet met een drukke baan en idem privéleven. Daarom kom ik je graag tegemoet en bied ik veel flexibiliteit in coachmomenten aan.

We maken telkens een nieuwe afspraak op een dag en tijd die jou past. De frequentie in afspraken stemmen we samen af.

Ik verzorg walk & talk sessies op:

Maandag:    9.00u-17.30u
Dinsdag:      9.00u-14.30u
Woensdag:  9.00u-12.30u
Donderdag: 9.00u-14.30u
Vrijdag:        9.00u-16.30u
Zaterdag:    in overleg
Avonden:     walk & talk sessies van april-augustus 

Ik twijfel, is een coachtraject het geld wel waard?

Ben JIJ het waard?
Het is eng om geld in jezelf te investeren. Dat snap ik helemaal.

Stiekem is de vraag van coachees vaak: ben IK het wel waard? JA, dat ben je! Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En zelfzorg gaat verder dan een dagje sauna, een avondje naar de bios of een nieuw jurkje. 😉

En ben ik als coach het wel waard?
Ik kan als coach nóóit succes garanderen. Het verloop en de uitkomst van het traject is en blijft jouw verantwoordelijkheid, net als de keuzes die je wel of niet maakt en de acties die je wel of niet onderneemt. Juist door zelf de regie te pakken over jouw proces ga jij hele krachtige stappen zetten en groeit je zelfvertrouwen!

Ik kan je wél beloven dat ik mijn uiterste best zal doen om jou op de best mogelijke manier te begeleiden. Als coach en trainer ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen NOBCO en VESB. Ik volg intervisie, supervisie en ik sta voor een leven lang leren, waardoor ik een actueel, uitgekiend scala aan technieken inzet. Bijna ieder jaar volg ik een training, workshops of studie om mezelf als coach en trainer te verrijken.

In mijn trajecten ga je samen met mij op zoek naar de oplossingen die bij jou passen. Ik help je hierbij met krachtige, bewezen technieken en ik reik je tools aan. 

Samen lopen we jouw pad, stap voor stap, in jouw tempo, waarbij ik je inspireer en motiveer.

Bovenal beloof ik jou een duurzame verandering in denken en doen. Zodat je voor de lange termijn meer rust, energie en plezier ervaart in je leven en werk

Vergoeding
Er zijn verschillende wegen om coaching vergoed te krijgen via je werkgever. Wist je dat je vaak jouw persoonlijk professionaliseringsbudget mag inzetten voor coaching? Mooi om te bespreken tijdens je komende voortgangs- of functioneringsgesprek!

Ook als je merkt dat je functioneren op je werk negatief beïnvloed wordt doordat je teveel stress ervaart, is je werkgever vaak bereid (mee) te betalen. Zeker als je overmatige stress wordt veroorzaakt door werkdruk en óók als er privéomstandigheden meespelen. Jouw werkgever is gebaat bij een energieke, ontspannen, gelukkige, duurzaam inzetbare medewerker! Stap over de drempel en ga in gesprek met je leidinggevende of HR(M) medewerker. Hier kan ik je eventueel ook bij helpen. 

Is de investering voor je eigen rekening? Ik kan niet in je portemonnee kijken. Toch kom ik je financieel graag tegemoet. Ik bied particulieren de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Voor particuliere jongvolwassenen t/m 25 jaar reken ik een aangepast tarief. Neem hiervoor contact met me op.

De beste investering is die in jezelf. Het klinkt cliché, maar is o zo waar!  

Op mijn werk is er al een interne coach. Waarom zou ik voor jou kiezen?

Top dat je werkgever aandacht geeft aan coaching! Ik kan hier het nodige aan toevoegen.

Objectief en betrouwbaar
Ik heb geen belang binnen bedrijven of organisaties wat maakt dat ik neutraal ben. Hierdoor ervaren werkgevers en coachees een grote veiligheid en het vertrouwen om tot de kern van het probleem te komen en kunnen er sneller grotere stappen gezet worden.

Specialist in het voorkomen en begeleiden van stress- en burn-outklachten
Stresspreventie en herstel is een belangrijke knop om aan te draaien om voor de lange termijn ontspannen en energiek een waardevol leven te leiden, zowel op privé- als werkgebied. 

Duurzame resultaten
Ik maak gebruik van wetenschappelijk bewezen methodieken zoals ACT, positieve psychologie en andere vormen van cognitieve gedragscoaching waardoor mijn begeleiding geen quick fix is maar langdurig positief effect heeft. Ook coach en train ik op een diepere laag dan alleen het versterken van competenties. Ik coach en train op transformatie naar effectieve denk- en gedragspatronen om energieker, meer ontspannen en met meer plezier te werken en te leven.

Hoge kwaliteit
Als coach en trainer ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen NOBCO en VESB. Ik volg intervisie, supervisie en ik sta voor een leven lang leren, waardoor ik een actueel, uitgekiend scala aan technieken inzet.

Rijke kennis en ervaring
Ik heb 16 jaar binnen het onderwijs, een zeer dynamische branche, gewerkt én persoonlijke ervaring met stress en burn-out, zowel door werk- als privé gerelateerde oorzaken, wat maakt dat ik extra scherp afstem op de hulpvragen op het gebied van stress en druk van werkgevers en coachees.

Nieuwe contexten
Ik bied een frisse blik op situaties, doordat ik als externe coach ook binnen andere organisaties werk en best practices kan delen.

Ik kan coaching niet betalen, wordt het ook vergoed?

Er zijn verschillende manieren om (een bijdrage in) de kosten te verkrijgen. Vakbonden en werkgevers zien steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling.

Professionals 
Wist je dat er voor 65% van alle coachtrajecten zakelijk vergoeding beschikbaar is? De meeste werkgevers hebben (jaarlijks) budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie dat kan worden besteed aan coaching. Jouw welbevinden is belangrijk voor je werkgever en daarmee een belangrijk argument om te investeren in coaching. Mooi om te bespreken met je werkgever of tijdens je komende voortgangs- of functioneringsgesprek!

Cao
Er is ook een grote kans dat er in jouw cao een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is voor jou gereserveerd door je werkgever. In overleg kan dit bedrag vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Je kunt jouw cao online vinden of opvragen via je organisatie.

Ik help je met jouw aanvraag
Vind je het lastig om te verwoorden wat coaching jou kan opleveren, zodat je werkgever bereid is te betalen? Ik kan je hier ook bij helpen. Wil jij aanspraak maken op coachbudget en wil je graag hulp bij je aanvraag? In een gratis startgesprek ondersteun ik je graag bij het formuleren van je coachdoelen. Ik maak in overleg met jou een passende offerte voor de HR manager of werkgever. Hierin staat duidelijk het nut en doel van de coaching voor jou en je werkgever vermeld.

Vertrouwelijk
Goed om te weten: de inhoud van een coachtraject is altijd vertrouwelijk. Ook als je werkgever betaalt worden er géén inhoudelijke zaken besproken met jouw werkgever, tenzij jij hier expliciet toestemming voor geeft.

Is de investering voor je eigen rekening?
Ik kan niet in je portemonnee kijken. Toch kom ik je financieel graag tegemoet. Ik bied particulieren de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Voor particuliere jongvolwassenen t/m 25 jaar reken ik een aangepast tarief. Neem hiervoor contact met me op.

De beste investering is die in jezelf. Het klinkt cliché, maar is o zo waar! 

In welke regio verzorg je coaching?

Mijn coaching in de natuur vindt plaats in natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant, startpunt in Schaijk/ Herpen of Berghem. Andere locaties in overleg.

Ik woon niet in de buurt, verzorg je ook online coaching?

Online coaching via videobellen is in bepaalde situaties een optie, net als telefonisch coachen waarbij we allebei in onze eigen regio wandelen. Neem hiervoor contact met me op.

Maakt het iets uit of ik werkzaam ben en in welke branche?

Kort door de bocht: nee. Ik coach en train mensen uit heel verschillende branches, zoals het onderwijs, de zorg, ICT, techniek, zelfstandig ondernemers en mensen die daarnaast mantelzorger zijn. Daarnaast zijn er mensen die geen betaalde baan hebben of een traject doorlopen bij het UVW. 

Zelf heb ik voordat ik mijn bedrijf startte 16+ jaar in het onderwijs gewerkt als leerkracht en hoogbegaafdheidspecialist en ben ik sinds 14 jaar mantelzorger in mijn zorgintensief gezin.  

De coachees waarmee ik klik zijn vaak gedreven, zorgzame mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een perfectionistisch randje en veel ballen om hoog te houden.

Ik heb geen stress of burn-out klachten maar een andere hulpvraag. Kan ik toch bij je terecht?

Vaak is het antwoord JA! Omdat jouw vraag mogelijk wél tot stress kan leiden als je er mee door blijft lopen. 

Ik coach mensen met heel uiteenlopende hulpvragen, waar zij stress van hebben of krijgen als ze er niet mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals moeite met assertief zijn, het bewaken van de eigen grenzen en onzekerheid. De neiging tot veel piekeren, zorgen maken of perfectionisme die continu in de weg zit.

Of hulpvragen rond het dealen met de vele verantwoordelijkheden en uitdagingen in het leven, zoals een pittige studie, een veeleisende baan of eigen bedrijf, een (zorg)intensief gezin, een grote verandering in je privéleven, ziekte of mantelzorg.

Al deze oorzaken en meer kunnen ertoe leiden dat je méér op je bordje krijgt dan dat je denkt aan te kunnen: je ervaart stress, overspannenheid en uiteindelijk burn-out. De klachten die hierbij optreden zijn echter signalen, niet de kern van het probleem!

In een traject met mij leer je direct je klachten verlichten, waar mogelijk de bronnen van je stress verhelpen en vooral anders omgaan met stress, gedachten en emoties zodat je huidige én toekomstige stressvolle situatie, uitdagingen en tegenslagen veerkrachtig het hoofd kunt bieden.

Coach Debbie van der Donk tijdens begeleiding in natuur Oss bij werkdruk verlagen stress verminderen onderwijsprofessionals

Mentaal fit worden én blijven
door opladen, oplossen en oppakken

Tijdens een coachtraject maak ik gebruik van het 8 stappen herstelplan, ontwikkeld door Annita Rogier (2020). Dit is een zeer complete, systematische, integrale, bewezen effectieve methode bij het voorkomen, verminderen of herstellen van stress, overspanning en burn-out om te komen tot een energieker en meer gebalanceerd leven.

Coach wandelcoach wandelcoaching regio Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Wijchen Vught Elst bij stress overspannen burn-out
dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

duurzaam resultaat

De 8 stappenplan methode voldoet aan de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG-Standaard Overspanning en Burn-out), voor de diagnostiek en behandeling van volwassenen met stress, overspanning of burn-out.

Waar bij stress- of burn-out klachten vaak vooral aan symptoombestrijding wordt gedaan, pakt deze methode ook de onderliggende patronen en competenties aan zodat je leert duurzaam beter met stress om te gaan.

ACT, positieve psychologie en mindfulness

Ik maak gebruik van praktische oefeningen en technieken uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstraining (ACT) en mindfulness, zowel tijdens de coachsessies als tussentijds thuis.

Opladen, oplossen en oppakken

We doorlopen drie fasen. De gemiddelde duur per fase geldt bij overspannen zijn. Bij een burn-out kan iemand 6-8 maanden flinke klachten hebben. Na 3-4 maanden kun je meestal weer wat energie gevende taken oppakken.

Fase 1 opladen
Energieherstel en jouw situatie in kaart. Duur: gemiddeld 1-3 weken.

Fase 2 oplossen
Aanpakken van stressbronnen en effectiever omgaan met stress, gedachten en emoties. Duur: gemiddeld 3-6 weken.

Fase 3 oppakken
Van taken en rollen, re-integratie en terugvalpreventie. Duur: gemiddeld 6 weken.

Persoonlijk herstelplan

We ondernemen op een flexibele manier de stappen die voor jou relevant zijn in de volgorde die aansluit bij jouw situatie, om te komen tot duurzaam herstel van fysieke en mentale veerkracht en energie. Hiervoor stellen we een persoonlijk plan op, waarbij we afstemmen op jouw specifieke hulpvraag en de mate aan stress- of burn-out klachten die jij ervaart.

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

1 Kennismaken en oriëntatie

We maken kennis met elkaar tijdens een gratis en vrijblijvend startgesprek van 30 minuten via (video)bellen. Het startformulier dat je vooraf invult vormt hiervoor de leidraad. Wat is jouw verhaal? We verkennen jouw stressklachten, stressbronnen en stresshistorie.

Mogelijk ben je tijdelijk minder aan het werk of zelfs volledig ziek gemeld. Graag wil ik van je weten in hoeverre de werkgever, de huis- of bedrijfsarts of andere professionals betrokken zijn in jouw herstelproces.

Goed om te weten: ik heb geheimhoudingsplicht en deel niets met derden zonder jouw toestemming. Als je er juist behoefte aan hebt dat je werkgever ook deelneemt aan of aanwezig is bij het startgesprek, dan is dit mogelijk. 

Ik vertel je hoe een coachtraject verloopt en licht het persoonlijk herstelplan en de gedragscode die ik onderschrijf toe. Er is ruimte voor het uitspreken van wederzijdse verwachtingen en het stellen van vragen.

Is er van beide kanten een professionele klik en het vertrouwen in een succesvol proces? Dan formuleren we samen jouw doel(en). Waar loop jij nu op vast, wat zou jij het liefste willen? Dit nemen we samen met de gemaakte afspraken op in een jouw persoonlijk herstelplan.

Natuurlijk mag je ook eerst het gesprek laten bezinken en later beslissen of je het traject wil starten.

2 Analyse van klachten en stressbronnen

In deze stap schetsen we een gedetailleerd beeld van jouw situatie.

 • Hoe is jouw stress ontstaan?
 • Wat zijn jouw stressbronnen, oftewel de triggers die bij jou aanleiding geven tot stress, zowel werk- als privé gerelateerd?
 • Welke stressklachten ervaar je?
 • Wat zijn jouw energievreters, energiegevers en rustgevers?

We maken samen jouw balans op met praktische oefeningen en vragenlijsten. Hoe gaat het nu met je en waar wil jij verandering in brengen? Je leert meer over de functie, de werking en het ontstaan van (ongezonde) stress.

Als je fysieke, mentale of cognitieve klachten ervaart vraag ik je ook altijd om langs je huisarts te gaan, om medische oorzaken uit te sluiten.

3 Herstel van energie en conditie

Veel mensen met stress- of burn-outklachten zijn fysiek en mentaal moe of zelfs compleet uitgeput. Voordat we aan de slag kunnen met het versterken van jouw stresscopingsvaardigheden en oplossen van stressbronnen, is het herstellen van je energie essentieel, zodat je je fysiek en mentaal beter voelt. 

Aan het begin van het coachtraject besteden we daarom ruime aandacht aan jouw rust- en ontspanningsmomenten, slaap, beweging, voeding, ademhaling en andere leef- en werkgewoonten

Wat is de huidige kwaliteit van deze elementen in jouw leven? Waarover ben je tevreden en waar is verbetering mogelijk die jouw energieherstel ten goede komt? Ik geef je praktische tips en oefeningen, jij kiest wat je toepast in jouw dagelijks leven.

4 Effectiever omgaan met stress, gedachten en emoties

Als je fysiek weer wat meer energie hebt en mentaal in staat bent tot korte activiteiten afgewisseld met rust, gaan we jouw stresscopingsvaardigheden en mentale veerkracht en vitaliteit versterken. 

We onderzoeken hoe jij normaal gesproken met stress omgaat. Je leert je gedachten en emoties te onderzoeken en te aanvaarden. Je ontdekt wat voor jou de meest effectieve manier is om stress of problemen aan te pakken. Je leert beter relativeren, minder piekeren en ontspannen. 

In deze stap gebruiken we praktische oefeningen en technieken uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstraining (RET – Rationeel Emotieve Training, ACT – Acceptance and Commitment Therapy) en mindfulness

5 Versterken van competenties en oplossen van stressbronnen

Inmiddels voel je je fysiek en mentaal vitaler en heb je geleerd effectiever om te gaan met stress, gedachten en emoties. Nu is het belangrijk dit nieuwe pad te blijven volgen. In stap 5 evalueren we waar jij nu staat ten opzichte van jouw doel(en). Sommige doelen zijn al bereikt en mogelijk zijn er nieuwe bijgekomen.

Vaak spelen er onderliggende denk- en gedragspatronen en te ontwikkelen competenties een rol bij het ervaren van stress. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke stijlen als:

 • perfectionisme
 • faalangst
 • people please gedrag
 • help- en zorggedrag
 • altijd doorzetten
 • jezelf wegcijferen
 • jezelf moeten bewijzen of sterk moeten zijn
 • hooggevoelig zijn 
 • een sterke controlebehoefte hebben
 • een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben

Deze manieren van denken en doen maken je wat gevoeliger voor overspanning of burn-out.
Mogelijke competenties die eraan bijdragen om hier anders mee om te gaan zijn het versterken van:

 • zelfvertrouwen
 • assertiviteit
 • stressbestendigheid
 • doseren en prioriteren
 • plannen en organiseren

Welke vaardigheden mag jij ontwikkelen om nog een stap dichter naar jouw wensen te zetten? Hier gaan we actief mee aan de slag. 

6 Levensmissie, drijfveren en talenten

Als je lange tijd stress hebt ervaren, overspannen of burn-out bent geraakt, dan heb je jouw eigen belangen zo vaak weggeschoven dat je niet meer weet wat je echt belangrijk vindt in het leven. Je kunt je onzeker voelen en niet meer weten waar je goed in bent en waar je plezier uit haalt, in je werk en privéleven. In deze stap hervind je door verschillende oefeningen jouw antwoord op de vragen:

 • Wie ben ik; wat zijn mijn waarden en levensmissie?
 • Wat wil ik; wat zijn mijn drijfveren? 
 • Wat kan ik; wat zijn mijn talenten?

We onderzoeken ook of jouw huidige functie hierbij past qua takenpakket, arbeidsomstandigheden en werkomgeving. Als je werk doet dat aansluit bij jouw drijfveren en talenten dan ben je meer gemotiveerd, betrokken en bevlogen en raak je minder snel burn-out.

Door het inzicht dat je krijgt in deze stap groeit je zelfvertrouwen, je prioriteiten worden helder en je kunt sterkere, zelfbewuste keuzes maken in je werk en privéleven.

7 Match met sociale omgeving en werk

Inmiddels heb je een duidelijk beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. De volgende stap is door middel van oefeningen ondervinden hoe dit past bij je huidige privésituatie, sociale rollen en werk. Hoe beter de match, hoe positiever de invloed op jouw stressbeleving.

Je onderzoekt bijvoorbeeld voor je werk- en privésituatie: 

 • Zijn er aanpassingen nodig voor het soepel oppakken van je taken en rollen en een fijne werk-privé balans?
 • Welke hulpbronnen kun je inzetten?
 • Welke valkuilen mag je vermijden?
 • Zijn er energievretende conflicten die mogen worden opgelost?

Met je werkgever bereid je jouw terugkeer naar het werk voor.

8 Werkhervatting, terugvalpreventie en follow-up

In deze laatste fase van jouw herstelproces zijn je fysieke en mentale klachten duidelijk verminderd. Je zit (veel) beter in je vel. Als je tijdelijk gestopt bent met werken, dan ben je nu mogelijk weer aan het opbouwen. Het is belangrijk dat deze re-integratie geleidelijk gebeurt maar je hoeft niet volledig klachtenvrij te zijn om weer aan het werk te gaan.

In deze stap bereiden we jou en je werkgever voor op jouw terugkeer naar het werk. Ook stel je met mij en/ of je werkgever een terugvalpreventieplan op. Hoe jouw re-integratietraject eruit ziet, is afhankelijk van jouw herstel en behoefte en gaat in overleg met de bedrijfsarts en je werkgever.

Juist in deze fase is het erg waardevol om coaching te blijven volgen. Je komt weer in aanraking met je stressbronnen en een kleine terugval is normaal. Je taken en rollen weer uitvoeren of re-integreren in je werk gaat met vallen en opstaan. De coachsessies helpen je omgaan met dagelijkse stress en de vaardigheden toepassen die je hebt geleerd.

Als je tijdens het coachtraject aan het werk bent gebleven is deze stap niet minder relevant. We onderzoeken dan hoe jij jouw geleerde lessen kunt vasthouden om te voorkomen dat je opnieuw stressklachten ervaart of in de toekomst alsnog burn-out raakt. 

Disclaimer: de eindverantwoordelijkheid voor een traject (getoonde inzet, ondernomen acties, gemaakte keuzes) ligt altijd bij jou als coachee. Het positieve effect van coaching werkt in de meeste gevallen door ná de sessies/ het traject. Het is mijn professionele en morele plicht om alles in te zetten om de coachee vooruit te helpen en ik garandeer géén resultaten. Bij vermoeden van een gecompliceerde burn-out of onderliggende psychische stoornis ben ik verplicht door te verwijzen naar een passende specialist.

Contact

Debbie van der Donk
Speenkruid 65 | 5351 KC | Berghem
debbie@florebosbegeleiding.nl

Flore BOSbegeleiding KVK 81606524.

Links

werkgebied

Noord-Brabant Gelderland Noord-Limburg

Regio Oss Den Bosch Boxtel Vught Veghel Uden Grave Wijchen Beuningen Nijmegen Druten Elst

Training in overleg

aangesloten bij

Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven
Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven
Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven

Werkt ook voor

Healthy Crew logo
Volksuniversiteit Oss logo