Werkdruk verlagen bij je medewerkers, en hun werkgeluk en duurzame inzetbaarheid verhogen?
Met mijn praktische training in de bossen bij Oss van werkstress naar mentale vitaliteit, energie en plezier in het werk!
direct naar deze waardevolle training

Dingen anders gaan doen betekent nieuwe vaardigheden trainen!

Stap voor stap van werkdruk naar rust  in je hoofd en energiek aan het werk!

Het belangrijkste ingrediënt van mijn trainingen is stresspreventie want iedereen floreert bij meer rust in het hoofd, energie en (een) waardevol leven! Daarom besteed ik veel aandacht aan bewustwording en het aanleren van vaardigheden en het vergroten van veerkracht en vertrouwen, voor het ervaren van minder (werk)druk en meer (werk)geluk. Nu én in de toekomst!

Een training is mogelijk bij jullie op locatie. Gun jij jezelf, je groep professionals, team of individuele medewerker naast het versterken van mentale vitaliteit en veerkracht een open blik, frisse inzichten en een instant boost aan rust en ontspanning? Een training in de natuur biedt dan nét dat beetje meer. 

Ik ontwerp en geef trainingen in opdracht, o.a. voor Volksuniversiteit Oss e.o. en Docentenbijscholing.
Heb je een andere of aanvullende wens qua training, workshop of keynote? Neem contact met me op, er is in overleg veel mogelijk!

Binnenkort meer informatie over groepstraining voor particulieren.

Alleen kom je ver.
Samen ga je sneller en
kom je verder!

Ik ben Debbie van der Donk, burn-out en stress specialist

Groep exmoor pony's in De Maashorst in Noord-Brabant als metafoor voor groepstraining omgaan met stress door Debbie van der Donk

Wat is kenmerkend voor mij?

 • Rustig in de basis, enthousiast in mijn werk
 • Inlevend en sterk in het tussen de regels door luisteren
 • Nieuwsgierige onderzoeker en doortastende doorvrager
 • Flexibel doelgericht
 • Creatief in denken en doen
 • Humor op het juiste moment 😉

Van onderwijs naar trainer

Scholing is waardevol, ervaring vaak nog meer! In mijn preventietrainingen maak ik dankbaar gebruik van mijn vaardigheden en ervaringen als communicatiedeskundige en als professional in het onderwijs, waar ik 16+ jaar gewerkt heb.

In een training breng ik kennis over, zoals psycho-educatie en ondersteunende modellen over stress en het brein. Bovenal werken we samen aan gedragsverandering wat maakt dat ik ook regelmatig mijn coachpet op zet. Het aanleren van nieuwe vaardigheden en deze toepassen in de praktijk gaat, naast enthousiasme en motivatie, immers ook geregeld gepaard met onzekerheid, ongeduld of zelfs weerstand en frustratie.

Gelukkig zorgen kleine stappen samen voor grote verandering. In mijn trainingen is veel ruimte voor interactie met en tussen de deelnemers, eigen casussen en hulpvragen en het oefenen van vaardigheden.

Een leven lang leren

Als praktische denker en eeuwige, enthousiaste leerling heb ik verschillende opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van coaching, training, stress en burn-out. Ik ben aangesloten bij NOBCO en VESB en werk volgens de gedragscodes en kwaliteitseisen van deze beroepsverenigingen. Zo neem ik deel aan intervisie en supervisie en school ik me continu bij. 

Mijn ervaring met stress en burn-out

Mijn persoonlijke ervaring met stress, overspannenheid en burn-out maakt dat ik extreem goed kan afstemmen op deelnemers om hen te begeleiden naar meer rust, energie en plezier in hun werk en privéleven.
Op werkgebied heb ik in loondienst altijd gewerkt in banen waar ik continu ‘aan’ stond. Privé ben ik mama in een zorgintensief gezin (3 lieve, creatieve, gevoelige en slimme tieners met extra uitdagingen door ASS, ADHD, angst- en hechtingproblematiek).

Investeren in mentale vitaliteit.
Wat kost het als jullie niets doen?

Groep exmoor pony's in De Maashorst in Noord-Brabant als metafoor voor groepstraining omgaan met stress door Debbie van der Donk

Minder druk,
meer (werk)geluk

Voorkomen is beter dan genezen!

Deze stresspreventietraining maakt zowel mensen die in het werk en/ of privé risico lopen op stress en burn-out, als hun collega’s en leidinggevenden bewust van hoe stress werkt, mogelijke stressbronnen en signalen van stress. Ook besteden we ruim aandacht aan praktische handvatten om op een actieve, duurzame manier stress en energie te managen en je mentale veerkracht te vergroten.

Oefening voor stress verminderen groepstraining natuur regio Oss Uden Veghel Den Bosch Wijchen Nijmegen
dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

voor wie is een training of workshop geschikt?

Deze training is zeer geschikt voor organisaties waar gedreven, ambitieuze, zorgzame mensen werken.

 • Startende professionals
 • Ervaren professionals
 • Leidinggevenden
 • Teams
Hoe is een training of workshop opgezet?
 • Voorgesprek
  In dit gesprek maken we (opdrachtgever en ik) kennis met elkaar en bespreken we vragen, specifieke wensen qua inhoud, aantal bijeenkomsten, de groepssamenstelling, materialen, locatie en data doorspreken.
 • Programma
  De training is zowel gericht op het vergroten en opfrissen van kennis over stress en energiemanagement als op het aanleren van effectieve vaardigheden om de balans tussen stress, rust en energie te bewaken in de werk- en privésituatie. Op een interactieve, ervaringsgerichte manier onderzoeken en ontwikkelen de deelnemers via allerlei praktische werkvormen hun eigen kwaliteiten en leerpunten en zetten actief de eerste stappen naar vitaler denken en doen. We sluiten hierbij aan bij de actuele en toekomstige situatie binnen de organisatie en hulpvragen vanuit de deelnemers.
 • Bijeenkomsten
  Afhankelijk van de situatie en wensen van de opdrachtgever geef ik een korte workshop (minimaal 2 uur) tot een training van één of meerdere bijeenkomsten.
 • Materialen (optioneel)
  Iedere deelnemer ontvangt een luxe map met daarin de inhoud van de training of workshop en werkbladen bij de bijeenkomsten.
 • Groepsgrootte
  Maximaal 25 deelnemers per groep. Door de groepsgrootte beperkt te houden is er veel ruimte voor persoonlijke hulpvragen en begeleiding.
 • Locatie
  De training of workshop kan zowel buiten plaatsvinden in een natuurlijke omgeving (locatie in overleg) of binnen op locatie van de opdrachtgever.
Wat levert een training of workshop de organisatie en deelnemers op?

In deze training leren de deelnemers waardevolle vaardigheden om op een gezonde manier om te gaan met stressvolle situaties. Zo blijven deelnemers ver weg van chronische stress, overspanning en burn-out. Dit verkleint het risico op (langdurig) werkverzuim en heeft een positief effect op de vitaliteit van medewerkers en de continuïteit binnen de organisatie.

De deelnemers zetten in de training een eerste stap naar het vergroten van hun mentale veerkracht. Ze leren hun stresssignalen kennen en hierna te luisteren. Ook ontdekken ze hun werk- en privéstressbronnen en hoe deze op te lossen of ermee om te gaan. De deelnemers leren hoe je sneller kunt relativeren, minder piekeren en hoe je fysiek en mentaal kunt ontspannen zodat je meer energie, meer rust in je hoofd en meer plezier ervaart in je werk én privéleven.

Deelnemers leren ook hoe je overmatige stress signaleert bij je collega of teamlid en hoe je de ander hierbij kunt helpen.

Anders omgaan met stress draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers en het voorkomen van verzuim

Het was een inspirerende training, gegeven door een deskundige begeleidster in een mooie buiten omgeving.

Ik heb er veel van geleerd en nieuwe inzichten gekregen,
die mij vooruit helpen in mijn leven.

Debbie nogmaals bedankt.

Pieter van der Ven (54)

Accountmanager

Ik hoopte op handvatten om beter in balans te komen, minder gestrest te zijn. De training was een zeer goede ervaring, met een juiste balans tussen theorie en praktijk. Het feit dat de cursus wandelend in het bos plaatsvindt is een mooie ervaring.

Debbie maakt op een goede manier gebruik van de natuur met oefeningen. Ze is een hele fijne, flexibele trainer, ze luistert erg goed en geeft goede tips/ advies.

De training heeft mij deels opgeleverd wat ik verwachtte: nu nog even samen de puntjes op de i zetten.

Ik raad de training aan, zeker aan iedereen die van natuur en wandelen houdt!

Eric

Automatiseringsspecialist

Ik ben de training gaan volgen omdat ik beter met stress en spanning om wil kunnen gaan. Ik heb de bijeenkomsten, oefeningen en opdrachten als positief ervaren. De training volgen in de natuur was prettig.

Debbie heeft mij prettig begeleid en ruimschoots aandacht gegeven.

Met de training heb ik geleerd om met mijn valkuilen om te gaan. Ik zal de training zeker aanbevelen bij anderen!

N.

Langdurig ‘aan’ staan leidt tot uitval en langdurig verzuim

Nooit meer stress ervaren is onmogelijk. En gelukkig ook niet nodig! Maar wat als er stressbronnen zijn, oftewel triggers die stress bezorgen, die langdurig teveel van je vragen? Je continu ‘aan’ staat? Je veel piekert? Je niet meer kunt ontspannen?

Als je continu overmatig gestrest bent, functioneer je in je werk niet meer zoals je zou willen. Je hebt niet meer de energie of motivatie om de kwaliteit te leveren zoals voorheen en je werkgeluk keldert. Uitval en verzuim van werk is een serieus risico. Dat heeft ook grote gevolgen voor je privéleven.

Als je niet meer kunt ontspannen, raak je overspannen en uiteindelijk burn-out!

Professionals behouden?
Focus op mentale vitaliteit!

Burn-out herstel duurt gemiddeld 8 maanden en heeft een enorme impact op jou, je directe omgeving en je werk. Vaak treedt er ook een domino-effect op binnen organisaties als iemand uitvalt. Taken moet toch worden uitgevoerd en de werkdruk neemt toe. Chronische stress tast bovendien je zelfvertrouwen aan en andersom heeft een laag zelfvertrouwen een negatief effect op stressbestendigheid. Dit wil je absoluut voorkomen! 

Voor werkgevers is stres- en burn-outpreventie een belangrijke knop om aan te draaien om nieuwe én ervaren medewerkers mentaal vitaal en happy te houden en bij te dragen aan werkdrukverlaging. Helemaal in branches met enorme personeelstekorten, zoals het onderwijs en de zorg!

Breng liefst 20 min. per dag door in de natuur.
Tenzij je het erg druk hebt. Dan minstens een uur.

Training in de natuur: jouw pad weg van burn-out & stress

Wandelcoaching en training in de natuur zijn enorm effectieve middelen die ik inzet bij het voorkomen en verminderen van stress en burn-out.  Ik noem het zelf bosbegeleiding, burn-out en stressbegeleiding in het bos. Naast alle positieve effecten die ik verderop benoem, vinden deelnemers het vaak heerlijk om naar buiten te gaan en in beweging te komen als ze normaal gesproken vooral binnen verblijven.

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

wetenschappelijk bewezen

Verschillende wetenschappelijke studies, ook binnen Nederland, hebben aangetoond dat begeleiding in de natuur vele positieve effecten heeft, zeker bij stress en burn-out klachten!

Een recent proefschrift (juli 2022) is van Daphne Meuwese, psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker aan de VU. Ze heeft onderzocht in hoeverre natuur stress vermindert en ontspanning geeft en of dit voor iedereen en in verschillende omstandigheden hetzelfde werkt. In haar thesis ‘When in need, nature is there for you – The Restorative Effects of Nature in Supporting the Prevention and Treatment of Mental Health Problems’ beschrijft zij haar bevindingen over de positieve effecten van de natuur.

De wetenschappelijke onderbouwing draagt voor mij bij aan de keuze om mijn begeleiding zoveel mogelijk naar buiten te verplaatsen, samen met mijn eigen zeer positieve ervaring met het effect van ‘in de natuur zijn’ op burn-out herstel. Ik wandelde letterlijk mijn burn-out uit, en de lente in! Daarnaast had ik fijne begeleiding die me geholpen heeft mentaal vitaal en veerkrachtig te worden.

positieve effecten van de natuur
 • In de rust en ruimte van de natuur stap je uit de hectiek van het leven en kom je onmiddellijk op adem. Een natuurbreak van 5 minuten vermindert al stress. Hoe gestrester je je voelt, hoe beter de natuur voor je werkt.
 • Zelfs kijken naar de natuur geeft direct een positieve boost en helpt om negatieve gedachten en gevoelens effectiever te verwerken.
 • De natuur fascineert op een ‘zachte’ manier. De natuur overlaadt je niet met harde prikkels en het kost je brein weinig moeite en energie om de omgeving in je op te nemen. Juist als je minder goed in je vel zit ben je hier extra gevoelig voor.
 • De natuur is het levende voorbeeld van jezelf mogen zijn: de natuur is zoals hij is, zonder oordelen. Dit vermindert stress bij mensen en zorgt voor ontspanning.
 •  In de natuur zijn zorgt voor een gevoel van vrijheid, veiligheid en meer ruimte in je hoofd. Je komt sneller bij je gevoelens en de essentie van wat er speelt. Het stimuleert een frisse, creatieve blik op wensen, problemen en uitdagingen. De natuur nodigt uit tot stilstaan bij jezelf en naar binnen te keren en van daaruit stappen vooruit te zetten.
 • Het is heel helpend dat je naast elkaar loopt tijdens coaching of training. Dit versterkt het gevoel van gelijkwaardigheid: we doen het sámen.
 • De natuur leeft en groeit, alle seizoenen dragen bij aan de eeuwige ontwikkeling. Frisgroene scheuten in de lente tot de kale takken in de donkere wintermaanden. Regen, droogte, storm. De natuur is hét toonbeeld van veerkracht. Dit is een erg helpende metafoor. Mentale veerkracht helpt je om uitdagingen en tegenslagen in het leven het hoofd te bieden, je pad bij te stellen en altijd komt er weer een nieuwe lente vol kansen en mogelijkheden.
 • In de natuur zijn werkt relativerend. Als mensen zijn we onderdeel van een groter geheel. Dit besef zorgt voor meer rust in hoofd en lijf.
Uitkijktoren Herperduin Maashorst Noord-Brabant tijdens training stress verminderen en burn-outpreventie

Het geheim van vooruit komen
is beginnen.

Veel gestelde vragen over mijn training

Waar kan ik je nog bij helpen? Misschien heb je een vraag over mijn trainingen en vind je het antwoord bij Veel Gestelde Vragen. Zo niet, dan hoor ik graag van je! Twijfel je nog of mijn begeleiding bij jou past en wil je graag persoonlijk overleggen? Of wil je eerst met mij kennismaken? Ik kijk uit naar je bericht!

dummy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is stress- en burn-out training?

Als stress- en burn-outcoach en trainer ben ik de aangewezen persoon bij preventie en begeleiding bij spanning, stress, overspanning en ongecompliceerde burn-out (zonder onderliggende psychische stoornissen of ernstigere problematiek zoals depressie of verslaving).

Een stress- en burn-out training is erop gericht dat jij op een duurzame, vitale, fijne manier al jouw rollen kunt vervullen, zowel in je werk als privé. We richten ons vooral op het heden en de toekomst en gaan uit van mogelijkheden. Ik betrek hierbij nadrukkelijk de werk- én privécontext van de deelnemers.

 

Wat is de toegevoegde waarde van begeleiding in de natuur?

Ik kies er heel bewust voor om zoveel mogelijk in de natuur te coachen en te trainen.

In de bossen en uit je normale omgeving zijn, zorgt voor onmiddellijke ontspanning. Samen lopen we tijdens een walk & talk sessie jouw persoonlijke pad. We staan letterlijk en figuurlijk stil bij jouw interne en externe obstakels die jou er nu van weerhouden te zijn wie jij wilt zijn en te komen tot minder stress en meer vertrouwen. Buiten kom je letterlijk in beweging en ontstaan gemakkelijk de acties om stappen te zetten.

De natuur biedt waardevolle metaforen waardoor jij met een frisse blik naar jouw situatie kunt kijken en tot nieuwe inzichten en oplossingen komt.

Een walk & talk sessie in de natuur, ook wel wandelcoaching genoemd, is magisch voor je brein én lijf! 

De natuur biedt alle seizoenen ontzettend veel inspiratie en inzichten en heeft het jaar rond een helende werking!
Ik raad je aan om je kleding en schoeisel aan te passen aan de weersomstandigheden. Alleen als het gevaarlijk is (onweer, storm) blijven we uit het bos.

 

We verzorgen intern al trainingen. Waarom zouden we voor jou kiezen?

Top dat jullie belang hechten aan training binnen jullie organisatie! Ik kan hier het nodige aan toevoegen.

Objectief en betrouwbaar
Ik heb geen belang binnen organisaties wat maakt dat ik neutraal ben. Hierdoor ervaren werkgevers en deelnemers een grote veiligheid en het vertrouwen tijdens trainingen om tot de kern van het probleem te komen en kunnen er sneller grotere stappen gezet worden.

Specialist in het voorkomen en begeleiden van stress- en burn-outklachten
Stresspreventie is een belangrijke knop om aan te draaien om nieuwe en bestaande medewerkers duurzaam voor de organisatie te behouden, zekere in deze tijden van personeelstekorten.

Duurzame resultaten
Ik besteed in mijn trainingen aandacht aan bewustwording (wat doen we nu?), psycho educatie (hoe werkt stress en het brein?) gedragsverandering (wat is effectief gedrag om te komen waar we heen willen?) en het aanleren van vaardigheden (hoe gaan we het doen?). Het zorgt voor een langdurig positief effect dat ik train op transformatie naar werkbare denk- en gedragspatronen om energieker, meer ontspannen en met meer plezier te werken en te leven.

Hoge kwaliteit
Als coach en trainer ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen NOBCO en VESB. Ik volg intervisie, supervisie en ik sta voor een leven lang leren, waardoor ik een actueel, uitgekiend scala aan technieken inzet.

Rijke kennis en ervaring
Ik heb 16 jaar binnen het onderwijs gewerkt, een branche met een bovengemiddeld percentage burn-out(klachten) én ik heb persoonlijke ervaring met stress en burn-out, zowel door werk- als privé gerelateerde oorzaken. Dit maakt dat ik extra scherp afstem op de hulpvragen van werkgevers en deelnemers.

Nieuwe contexten
Ik bied een frisse blik op situaties, doordat ik als externe coach en trainer ook binnen andere organisaties werk en best practices kan delen.

Kun je ook een workshop of lezing verzorgen?

Jazeker! In overleg is er veel mogelijk. Neem contact met me op!

In welke regio verzorg je trainingen?

Ik ben gevestigd in het centraal gelegen Berghem, Noord-Brabant.
De maximale reisafstand en de inbegrepen reiskosten zijn afhankelijk van het soort training en het aantal bijeenkomsten. Neem hiervoor contact met me op.

 

Verzorg je alleen trainingen op het gebied van stress en burn-out?

Nee, al maakt het onderwerp ‘stress’ wel vaak onderdeel uit van mijn trainingen. Ik verzorg ook trainingen op het gebied van mindset, zelfvertrouwen, gedachtenkracht, groeitaal, executieve vaardigheden en timemanagement. Zie hiervoor mijn training Samen Specifiek.

Meer informatie of samen sparren?

Laat je vraag of bericht voor me achter via het formulier. Je hoort dan snel van me! Ik gebruik jouw gegevens alleen om je bericht te beantwoorden.

Contact

Debbie van der Donk
Speenkruid 65 | 5351 KC | Berghem
debbie@florebosbegeleiding.nl

Flore BOSbegeleiding KVK 81606524.

Links

werkgebied

Noord-Brabant – Gelderland – Regio Oss – Den Bosch – Boxtel – Vught – Veghel – Uden – Grave – Wijchen – Beuningen – Nijmegen – Druten – Elst

Training in overleg.

aangesloten bij

Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven
Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven

werkzaam als

Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven
Debbie van der Donk coach trainer bij piekeren stress overspannen burn-out Oss Uden Veghel Den Bosch Nijmegen Eindhoven